Hlavní obsah

Nedostatek lidí v IT vedl k jedenáctiprocentnímu růstu nabízených platů

Novinky, Karel Kvapil

Podle společnosti LMC došlo k výraznému posunu v pracovní poptávce a nabídce v segmentu informačních technologií. Zatímco před rokem na jednoho volného uchazeče v oborech programátor či softwarový architekt připadala v průměru jedna vystavená pozice, letos to jsou již tři nabídky na jednoho zájemce.

Foto: Profimedia.cz

Konkurenční boj firem o IT mozky se postupně přiostřuje.

Článek

Konkurenční boj firem o IT „mozky“ se postupně přiostřuje, čemuž odpovídají mj. i svižně rostoucí nabízené platy. Jen za uplynulé dva měsíce vzrostly v průměru o 11 %.

Největší zájem je o vývojáře a konzultanty

Z deseti nejžádanějších oborů na českém trhu práce do IT náleží dva: „vývoj aplikací a systémů“ a „konzultace, analýzy a projektové řízení“. Souhrnná poptávka po pracovnících v IT tvoří přibližně 13 % ze všech volných pozic vystavených na pracovním portálu Jobs.cz.

„Díky oživení ekonomiky roste poptávka po zaměstnancích takřka ve všech oborech. Pokud jde o absolutní počty volných pozic, IT stále zůstává tak trochu ve stínu jiných oblastí. Srovnání poptávky s nabídkou však vrhá na atraktivitu tohoto segmentu zcela jiné světlo. Zatímco v oborech jako administrativa mají firmy k dispozici až desítky zájemců na jedinou volnou pozici, v IT je situace přesně opačná,“ uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

Převisu poptávky nad nabídkou v segmentu IT odpovídá vývoj výše průměrného nabízeného platu napříč firmami všech velikostí. Proti minulému přehledu došlo k jeho nárůstu ze 41 060 na 45 800 Kč, tedy o více než 11 % za pouhé dva měsíce.

Jen mírnou změnu přitom vykazují očekávání zájemců o zaměstnání v IT. Průměrný nabízený plat v tuzemském IT nyní činí téměř 170 % výše platu běžně požadovaného uchazeči.

Spráce udává nárůst inzerátů o 36 %

Podle údajů pracovního portálu Spráce.cz se v právě končícím čtvrtletí zvedl počet inzerovaných pozic o 36 %. Nejvíce se dařilo oborům, jako je průmysl, výroba, či strojírenství. Regionálně pak došlo k největšímu růstu nabídek v Jihočeském a Olomouckém kraji.

Více než třetinový nárůst počtu nabízených pracovních míst na portálu Spráce.cz podle Davida Svatoše potvrzuje, že je krize pomalu ale jistě za námi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám