Hlavní obsah

Šikaně se nejvíce daří v Evropě

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dvě třetiny zaměstnanců dotázaných v celosvětové anketě přiznaly, že se staly obětí šikany, a polovina z těch, kdo nebyli sami obětí, zažila šikanu ve svém okolí.

Foto: Profimedia.cz

Největší zkušenosti se šikanou na pracovišti mají Evropané.

Článek

Šikana na pracovišti se stala běžným jevem prakticky na celém světě, ačkoli některé státy jsou na tom hůře než jiné. Vyplynulo to z průzkumu, který uspořádal mezi svými návštěvníky mezinárodní pracovní server Monster.

Šikanu zná přes 80 % lidí

Šestnáct a půl tisíce respondentů odpovídalo na otázku: Byl jste někdy obětí šikany na pracovišti?

Celkem 65 % odpovědělo kladně, 36 % záporně a 16 % uvedlo, že byť oni osobně nebyli obětmi násilného chování, stali se jeho svědky.

Největší zkušenosti se šikanou mají Evropané, z nichž čelilo násilnému chování na pracovišti 83 % ve srovnání s 65 % Američanů a 55 % Asiatů.

Nejhůře jsou na tom Holanďané

Snad nejhůře jsou na tom v Holandsku, kde osobní zkušenosti se šikanou přiznalo plných třiadevadesát procent zaměstnanců. Naopak nejlépe jsou na tom v Evropě Belgičané, kteří mají zkušenosti se šikanou "jen" v osmatřiceti procentech.

„Výsledky průzkumu jsou alarmující. Ukázalo se, že šikana představuje problém, který by rozhodně neměl uniknout pozornosti zaměstnavatelů. Hrubé chování na pracovišti negativně ovlivňuje pracovní morálku zejména řadových zaměstnanců. Spokojený zaměstnanec je zároveň produktivní zaměstnanec a pracovníci, kteří nemohou normálně spolupracovat se svými kolegy, snáze podlehnou nabídkám konkurence,“ prohlásil Charles Purdy, kariérní expert serveru Monster.

Reklama

Výběr článků

Načítám