Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů chce pracovat i v důchodu

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá čtvrtina Čechů by ráda pracovala ještě další dva roky po dovršení zákonem stanoveného důchodového věku. Další třetina by pak byla ochotna odložit odchod do penze pouze tehdy, pokud by se jim zvýšil plat o 5 %. Vyplývá to z průzkumu personálně – poradenské společnosti Randstad.

Článek

Průzkum ukázal, že ochota lidí oddálit odchod do penze je nejvyšší mezi mladými lidmi v předdůchodovém věku a u lidí s vyšším vzděláním a příjmem.

Ve věkové skupině 18 – 24 let by s pozdějším odchodem do penze – za předpokladu pětiprocentního navýšení platu - souhlasila téměř polovina Čechů, mezi lidmi o deset let staršími by se nechalo nalákat jen 35 % a ve věkové skupině 35 – 44 let ještě o 10 % méně – tedy 25 % lidí. Od 45 let výš ochota k oddálení důchodu opět stoupá.

Odpovídá to demografickému vývoji

„Tento trend je naprosto přirozený. Pozdějšímu odchodu do penze nahrává kromě vládních reforem i předpokládaný demografický vývoj. S rostoucím průměrným věkem obyvatel se bude zvyšovat i poptávka firem po zaměstnancích v předdůchodovém a raně důchodovém věku,“ komentuje výsledky průzkumu Adriana Homolová, vzdělávací manažerka společnosti Randstad.

Mezi muži a ženami panuje na práci v důchodovém věku velmi podobný názor. Rozdíly se nejvýrazněji projevují mezi různými příjmovými skupinami. Nejvíce respondentů, kteří plánují pracovat i v důchodovém věku, se našlo mezi lidmi s nejvyššími příjmy.

Výjimkou jsou Maďaři

Situace v České republice je podle autorů průzkumu v tomto směru velmi srovnatelná s našimi německými sousedy. V ostatních evropských zemích jako je např. Slovensko, Polsko, Španělsko, Francie, Itálie nebo Holandsko, je ochota lidí pracovat po dosažení důchodového věku vyšší než u nás.

Opačný postoj než Češi mají naopak Maďaři, kterých o práci v důchodu projevilo zájem pouhých 18 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám