Hlavní obsah

Výše platu by měla být součástí inzertní nabídky práce

Novinky, Karel Kvapil

Většina dotázaných lidí je přesvědčena, že nedílnou součástí inzerované pracovní nabídky by měla být i výše platu. Myslí si to 89 procent respondentů, kteří se zúčastnili květnové ankety pracovního portálu OnlinePráce. Rovněž David Svatoš z pracovního serveru sprace.cz potvrzuje, že požadavek na uvedení výše mzdy v pracovních inzerátech požaduje drtivá většina jejich klientů.

Foto: Profimedia.cz

Převážná část zájemců o práci využívá při hledání vhodného místa internetových portálů.

Článek

Celkem 23 procent respondentů průzkumu uvedlo, že plat by měl být v inzerci pracovní nabídky vždy uveden. Dalších 66 procent dotázaných si myslí, že by se mělo uvádět alespoň konkrétní rozpětí, v jakém může uchazeč mzdu očekávat. Naopak 11 procent lidí si myslí, že výše platu je individuální záležitostí a v inzerci nemá co dělat.

Mzdu obvykle uvádějí pracovní agentury

„Nejčastěji zaměstnavatelé uvádějí mzdu u brigád (zpravidla v hodinové sazbě) a rovněž u podpůrných či administrativních pozic,“ říká Lea Kozáková ze zákaznického servisu pracovního portálu.

Častěji výši platu nebo alespoň možné rozpětí uvádějí pracovní agentury, zatímco zaměstnavatelé inzerující přímo uvádějí platy spíše výjimečně a mzdové nároky řeší s vybranými uchazeči až při osobních pohovorech.

Obecně ale platí, že pokud se jedná o pozici na úrovni středního managementu, platy se většinou v inzerci neuvádějí. „Vhodní kandidáti na pozice ve středním a vyšším managementu se také častěji oslovují individuálně, nikoli pomocí inzerce,“ dodává Lea Kozáková.

Plat může odradit schopné i přilákat nežádoucí

Podle jejího názoru je zveřejnění platu v inzerci dvojsečné. Základní plat může odradit vhodné kandidáty, pokud je příliš nízký nebo v daném oboru podprůměrný.

Atraktivní mzda, která naopak průměr převyšuje, může přilákat řadu kandidátů, kteří nemají dostatečné zkušenosti či neodpovídají zadaným požadavkům, což ve výsledku může výběr kandidátů zbytečně komplikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám