Hlavní obsah

Zadlužení klienti čekají v pořadníku

Právo, Šárka Tonarová

Až dva týdny čekají klienti Poradny při finanční tísni v Litvínově na okamžik, kdy se dostanou na řadu se svými vážnými problémy.

Foto: Profimedia.cz

Počet obětí dluhových pastí roste.

Článek

Poradna začala fungovat v prosinci, zájem zadlužených předčil očekávání. „Kapacita je plná vždy na čtrnáct dní dopředu. Zájemci se musí předem objednat, protože prostory nedovolují čekání,“ informovala Margita Chalásová z litvínovské radnice. Poradna sídlí v detašovaném pracovišti odboru sociálních věcí městského úřadu.

Třetina klientů přichází opakovaně

Odborníci jsou k dispozici jednou za dva týdny, vždy ve čtvrtek od 8.30 do 12.30.

Třetina jejích klientů poradnu navštěvuje opakovaně, obvykle kvůli vypracování návrhů na povolení oddlužení nebo kvůli doplnění potřebných informací pro vyhodnocení jejich situace a nalezení nejlepšího řešení. Experti vypracovali dvanáct návrhů na povolení oddlužení, devět jich povolil soud, sedm lidí uzavřelo splátkový kalendář, s dalšími se jejich situace řeší.

Podobná poradna funguje i v dalších severočeských městech, například v Chomutově, v sociálním centru v sídlišti Písečná. Počet obětí dluhových pastí totiž v nezaměstnaností postiženém regionu dramaticky roste, nezáleží na vzdělání ani na věku.

Věk ani vzdělání nehrají roli

„Předluženost jde napříč věkovým i vzdělanostním spektrem,“ potvrdila ředitelka Městského ústavu sociálních služeb v Chomutově Alena Tölgová.

V opravdu krajních případech mohou rodiny přijít o děti, které končí v ústavní péči.
Alena Tölgová, ředitelka Městského ústavu sociálních služeb v Chomutově

Početnou skupinu dlužníků tvoří rodiče, které do problémů dostaly jejich dospělé děti. Mladí si půjčují peníze, ale nesplácejí. Protože žijí ve společné domácnosti s mámou a tátou, exekutor zaklepe na dveře nic netušících rodičů.

Do pasti se dostávají i důvěřiví senioři. „Potíže však mají všichni. Vzdělání ani postavení nehraje roli. Pro radu si chodí vysokoškoláci, stejně jako uklízečka,“ uvedla Tölgová.

Dluhová past vede i ke kriminalitě

Při podceňování dopadů vysokých dluhů dlužníci neriskují jen majetek, střechu nad hlavou nebo zaměstnání. „V opravdu krajních případech mohou rodiny přijít o děti, které končí v ústavní péči,“ varovala Tölgová.

Dluhová past přináší i řadu dalších problémů: závislost na alkoholu, hracích automatech, deprese. Dlužníci se snaží vyhrabat z ní vlastními silami, často trestnou činností.

Stydí se požádat o pomoc, často ji vyhledají až ve chvíli, kdy jim nic jiného nezbývá. Stud přitom často není na místě. Řada lidí se do problémů dostane ve chvíli, kdy dlouhodobě onemocní nebo přijdou o práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám