Hlavní obsah

Polovina mladých Evropanů je připravena pracovat v zahraničí

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože zhruba 53 procent mladých Evropanů je podle nejnovějšího průzkumu Eurobarometr ochotno pracovat v zahraničí nebo o práci v jiné evropské zemi dokonce velmi stojí, žijí v současnosti mimo svou domovskou zemi jen tři procenta evropských pracovníků.

Článek

Jednou z příčin tohoto stavu je nedostatek peněz, který mnohým zájemcům brání, aby k tomuto cíli učinili první krok a vydali se alespoň na část studií do zahraničí.

Průzkum, který byl zveřejněn těsně před zahájením Evropského týdne mládeže 2011 (15.–21. května) se uskutečnil v souvislosti se strategií Komise EU Mládež v pohybu.

Propastný rozdíl mezi přáním a realitou

Mezi obecně rozšířenou touhou mladých lidí pracovat v zahraničí a skutečnou mobilitou pracovních sil zeje propast  – jen méně než 3 % evropských pracovníků v současnosti žije mimo svou domovskou zemi.

„Z průzkumu vyplývá, že mladí lidé by velmi rádi pracovali v zahraničí, což je pro Evropu dobrá zpráva. Bohužel však stále čelí mnoha překážkám; proto jim potřebujeme usnadnit možnost studia, odborné přípravy a práce v zahraničí a musíme zvýšit povědomí o finanční podpoře dostupné z programů EU, jako je Erasmus, které jim mohou dát příležitost poprvé zkusit žít mimo svou domovskou zemi,“ uvedla evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu a mládež Androulla Vassiliouová.

Zahraniční praxe zvyšuje šance uplatnění

Průzkumy ukazují, že studenti, kteří část studia nebo odborné přípravy stráví mimo svou domovskou zemi, zvýší svou šanci na nalezení zaměstnání a je pravděpodobnější, že budou v budoucnu pracovat v zahraničí.

Z průzkumu vyplývá, že mladí lidé by velmi rádi pracovali v zahraničí, což je pro Evropu dobrá zpráva.
Androulla Vassiliouová, evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu a mládež

Zaměstnavatelé oceňují nabyté dovednosti, jako je schopnost hovořit cizím jazykem, adaptabilita a schopnost interakce v mezilidských vztazích. Nicméně pouze každý sedmý (14 %) mladý Evropan vyjel za studiem nebo odbornou přípravou do zahraničí. Mnohým v tom brání nedostatek financí.

Většina si musela na pobyt našetřit

Třiatřicet procent z těch, kdo odpověděli, že chtěli vyjet do zahraničí, zároveň uvedlo, že si to nemohli dovolit, a téměř dvě třetiny (63 %) z těch, kterým se to podařilo, se musely spoléhat na soukromé financování nebo úspory.

„Toto zjištění zvýrazňuje potřebu posílit naše programy mobility, které představují vynikající hodnotu za vynaložené prostředky,“ uvedla komisařka Vassiliouová.

Reklama

Výběr článků

Načítám