Hlavní obsah

Opožděné platby trápí české firmy stále více

Novinky, Karel Kvapil

Čeští podnikatelé splácí své faktury průměrně za 47 dní, tj. o 17 dní později než bylo sjednáno. To je na evropský průměr (56 dní) vcelku slušné číslo. Platební morálka se však vloni v ČR zhoršila.

Foto: Profimedia.cz

Průměrné zpoždění plateb firmám od spotřebitelů se loni v Česku zvýšilo z 12 na 13 dní.

Článek

Současně také narostl o 6% počet faktur splacených v období 31 až 60 dnů, a objem faktur splácených během 30 dnů se snížil z 60 na 55 %.

Problémem jsou odepsané pohledávky

Problémem v Česku jsou ale především odepsané pohledávky, které ČR spolu s dalšími 20 měřenými hodnotami řadí až na 23. místo z celkem 26 zemí hodnocených v Platebním indexu 2011.

Studii European Payment Index (Evropský platební index) každoročně zpracovává švédská společnost Intrum Justitia. Letošní šetření provedla v lednu až březnu 2011 u 6 tisíc firem z 26 zemí Evropy.

V Evropě celkem 312 mld. ztracených pohledávek

Podíl odepsaných pohledávek na souhrnném obratu evropských firem se letos podle studie zvedl na 2,7 % (312 mld. eur). Jednou z hlavních příčin rostoucího objemu navždy ztracených pohledávek jsou bankroty. Do insolvence se loni podle studie dostalo v Evropě na 220 tisíc firem, což je zhruba 600 firem denně.

Situace v ČR

Platby od spotřebitelů i firem v ČR se loni zpomalily, počet nezaplacených faktur podstatně vzrostl a zhoršila se jejich struktura. Průměrné zpoždění plateb firmám od spotřebitelů se v Česku zvýšilo z 12 na 13 dní.

Špatná platební morálka českým podnikům stále způsobuje značné problémy, omezuje jejich likviditu a snižuje možnosti pro jejich další rozvoj.
Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

V platebních vztazích mezi podnikateli se průměrné zdržení oproti dohodnutému termínu zvýšilo z 15 na 17 dnů a ve vztazích mezi podnikateli a veřejnou správou se zpoždění plateb navýšilo z 10 na 13 dní.

„Výsledky průzkumu ukazují, že špatná platební morálka českým podnikům stále způsobuje značné problémy, omezuje jejich likviditu a snižuje možnosti pro jejich další rozvoj. Proto Hospodářská komora ČR prosazuje brzké zavedení Směrnice o opožděných platbách z 16. února 2011, která by měla přispět k omezení problému zpožďování plateb, uvedl Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám