Hlavní obsah

České adepty dřevorubeckého umění bude učit světový šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanci zdokonalit se v dřevorubeckému umění pod vedením devítinásobného mistra světa a držitele světových rekordů Jasona Wynyarda, Maora z Nového Zélandu, budou mít v příštích dnech účastníci přípravného kempu před mistrovstvím ČR v dřevorubeckých soutěžích.

Dřevorubci Jason Wynyard a Martin KomárekVideo: Novinky

 
Článek

"Tenhle sport sice nikdy nebude masový, ale chceme, aby lidi, kteří se mu věnují, byli co nejvíce na úrovni," uvedl jeden z pořadatelů mistrovství, čtyřnásobný dřevorubecký mistr Evropy Martin Komárek.

Mistrovství se uskuteční v neděli 29. května v Mikulově.

Čeští dřevorubci nejsou žádná béčka

Společně s Wynyardem bude Komárek učit správně sekat a řezat dřevo 25 začínajících dřevorubců.

Čeští dřevorubci podle něj v závodech, zejména na evropské úrovni, za zahraničními nezaostávají.

V USA, Austrálii a na Novém Zélandu má však tradice dřevorubectví dávné kořeny a profesionálové se mu věnují již od dětství. Například Wynyard, který vyrůstal v rodině závodního dřevorubce, si se sekerou začal hrát už jako pětiletý; závodí od 12 let.

Za pár vteřin je strom vejpůl

Na mistrovství ČR se bude závodit v řezání speciální motorovou i ruční pilou a v přesekávání stojícího a ležícího kmene.

Letošní novinkou je přesekávání stromu z prkna umístěného v třímetrové výšce. Na zdolání jednotlivých disciplín závodníkům obvykle stačí jen pár vteřin.

Přestože se dřevorubci ohánějí hrozivě vyhlížejícími nástroji, je podle Komárka dřevorubecký sport bezpečný; diváci však musejí stát v uctivé vzdálenosti nebo zůstat skryti za plexisklem. "Nejhorším 'zraněním' obvykle bývají puchýře," prohlásil Komárek.

Netradiční, ale fyzicky náročný sport

"Ten sport je určený lidem, kteří se nebojí dělat něco netradičního a jsou všestranní," uvedl Komárek. "Jedinou podmínkou je, že musí mít stoprocentní zdraví a chuť zkusit něco nového, nebát se fyzicky náročných věcí," dodal.

Důležité je podle něj nepodceňovat přípravu. Na kempech si lidi zkouší různé techniky, poleno nejdřív třeba přesekávají i půl hodiny.

Nováčci podle Komárka musí dávat pozor, co jim zkušení znalci říkají. "Pokud někdo nepřijde a neotočí vám zápěstí třeba o dva centimetry doprava, tak budete sekat pořád špatně, a to samé je s nohama i hlavou," prohlásil.

Kvalitní nářadí je důležité

Pouhé zvládnutí techniky přitom zdaleka nestačí, důležitý pro úspěch je i kvalitní nástrojové vybavení.

Závodní sekery stojí od 9000 do 15 000 korun; třeba Komárek jich má šest a Wynyard desetkrát tolik. Na 40 000 korun přijde kvalitní ruční pila.

Běžná motorová pila je sice asi o 10 000 korun levnější; speciální velká závodní pila ovšem vyjde na 150 000 korun až 200 000 korun. "Je to formule 1 mezi motorovými pilami," uvedl Komárek.

Pokud někdo nepřijde a neotočí vám zápěstí třeba o dva centimetry doprava, tak budete sekat pořád špatně.
Martin Komárek, čtyřnásobný dřevorubecký mistr Evropy

V dřevorubeckém sportu však nejde jen o body a rekordy. Většina lidí, kteří se mu věnují, má nějaký vztah k přírodě - lesu nebo ke dřevu.

"Snažíme se to organizovat i pro lidi, kteří nemají ambice vyhrávat na mistrovství republiky nebo světa, ale chtějí se sejít s partou lidí, co mají podobné zájmy," dodal Martin Komárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám