Hlavní obsah

Rodiče si dělají „řidičák“ na počítač

Právo, Karel Kvapil

Součástí projektu Rodina není handicap, který probíhá v Plzeňském kraji a jehož hlavním cílem je pomoci nezaměstnaným rodičům najít znovu vhodné zaměstnání, jsou i počítačové kurzy.

Článek

Kurzy mají tři úrovně, přičemž nejpokročilejší adepti navštěvují kurz European Computer Driving Licence - Evropský řidičský průkaz na počítač ( ECDL).

ECDL je nejen název kurzu, ale i mezinárodně uznávaný certifikát, který potvrzuje, že jeho držitel úspěšně absolvoval mezinárodní testy a splňuje minimální kritéria pro práci s počítačem. V rámci států EU je používán jako standard základní počítačové vzdělanosti.

Držitelé "řidičáku" mají šanci na lepší uplatnění

„Po nástupu do projektu Rodina není handicap, absolvují účastníci nejprve rozřazovací test, který určí vstupní úroveň jejich počítačových znalostí,“ říká koordinátorka projektu Lenka Havlíčková a dodává: „Máme zde začátečníky, pokročilé a pak právě účastníky kurzu ECDL, což je již určitý nadstandard. Držitelé certifikátu ECDL mají šanci na lepší uplatnění na trhu práce“.

Systém ECDL vznikl v západní Evropě jako reakce na problémy spojené s prudkým rozvojem informačních technologií. Jeho certifikace je používána ve všech západoevropských zemích, z východní Evropy se na ní podílí Polsko, Maďarsko a Estonsko.

Absolventi ECDL kurzu zvládají náročnější prezentace

Hlavní přínos kurzů ECDL v porovnání s běžnými počítačovými kurzy spočívá podle lektora Zdeňka Šimka ze vzdělávací společnosti S-comp v tom, že samotný kurz klade na účastníky vyšší nároky. „Zatímco v běžném kurzu se uživatel naučí zpracovat obyčejnou prezentaci nebo běžný obchodní dopis, ECDL je více tvůrčí a náročnější,“ vysvětluje Šimek.

Výsledkem tak může být po všech stránkách reprezentativní práce na počítači, kdy uživatel dokonale ovládá kancelářské balíčky a rovněž grafické zpracování dokumentů je na vysoké úrovni.

Projekt Rodina není handicap je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu; realizuje jej Úřad práce ČR. Bližší informace o projektových aktivitách a kontaktní údaje naleznete na webových stránkách www.projektrodina.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám