Hlavní obsah

Češi se naštěstí ve světě stále neztratí

Právo, Karel Kvapil

Pětičlenný tým studentů Západočeské univerzity, vybojoval skvělé třetí místo v 10. ročníku největší mezinárodní manažerské soutěže Global Management Challenge v čínském Macau.

Článek

Jmenují se Roman Sterly, Vít Černohouz, Jakub Honzík, Jiří Pešík, Jakub Sloup a jsou studenty čtvrtého ročníku ekonomické fakulty Západočeské university v Plzni. Na první pohled normální sympatičtí kluci, které však od jejich vrstevníků odlišuje jeden podstatný detail: pocítili už, jak chutná světový úspěch.

Jejich cesta za úspěchem začala před půl rokem na fakultních přednáškách ze strategického managementu, kde se o soutěži dozvěděli.

„Roman byl hlavním organizátorem, který nás dal dohromady, a po společné poradě jsme si řekli, že do toho půjdeme. Přečetli jsme si na webových stránkách organizátora soutěže manuál a všechny dostupné informace a připravili se na první kolo. Tam jsme zjistili, v čem děláme chyby, a co musíme zlepšit, abychom úspěšně zvládli druhé kolo. Když se to podařilo, začali jsme pomýšlet na účast v republikovém kole. Věnovali jsme přípravě desítky a stovky hodin. Při samotných soutěžích jsme neustále sledovali, co bychom mohli zlepšit, takže jsme toho v průběhu soutěže ani moc nenaspali,“ říká Jakub Honzík.

Nespornou zásluhu na konečném úspěchu má i škola. Dala k dispozici místnost vybavenou počítači, kde mohli kluci společně pracovat. „Vzhledem k tomu, že každý bydlíme někde jinde a poměrně daleko od sebe, hodně nám to pomohlo,“ vzpomíná na začátky Roman Sterly a dodává: „Učitelé se o nás zajímali, a to nás obrovsky motivovalo a hnalo dopředu, takže jsme chtěli něco dokázat. I teď jsme v kontaktu s vedením školy, které je s naším výsledkem spokojeno, což nás pochopitelně těší.“

Bez sponzorů to nejde

Jednou z hlavních předností soutěže Global Management Challenge je spolupráce studentů s prestižními firmami, které působí na místním trhu. „Na začátku soutěže jsme hledali nějakého sponzora, který by za nás zaplatil účastnický poplatek, a shodou okolností jsme požádali Seznam. Zařídili nám tréninky a pomohli nám vytvořit zázemí, což bylo důležité. Tréninky od Seznamu zabraly celé dva dny před naším odjezdem do Číny a pomohly nám ještě víc stmelit tým, pochopit jednotlivé role členů v týmu. Naučili jsme se pracovat rychleji a efektivněji, zaměřovat se na podstatné věci a dosahovat společného konsensu, což jsme ocenili především ve finálových kolech, kde byl velice omezený čas,“ připomíná Jiří Pešík.

Rovněž Irena Zatloukalová, tisková mluvčí Seznamu považuje spolupráci s týmem Gekko za zdařilou a do budoucna slibnou. „Seznam.cz se stal generálním partnerem v tomto roce poprvé. Byla to pro nás nová zkušenost, ale vidět to nadšení a dynamiku mladých lidí, kteří se potýkají s plánováním a řešením strategických otázek, byť jen na modelových situacích, bylo úžasné. Měli jsme tak možnost blíže poznat studenty, kteří soutěžili pod naší patronací, a které můžeme dál oslovovat, případně s nimi dále pracovat,“ komentovala výsledky soutěže Irena Zatloukalová, tisková mluvčí Seznam.cz.

Jak chutná úspěch

Soutěž Global Management Challenge vznikla v roce 1980 a dnes je bezesporu největší světovou soutěží v oblasti simulace strategie řízení společnosti. Proto se logicky ptám na pocity při vyhlášení výsledků, když kluci zjistili, že uspěli.

„My jsme si podle průběhu finálového kola spíše mysleli, že budeme bojovat zhruba o pátou pozici, ne že nakonec skončíme na třetím místě. Vyhlašování výsledků probíhá od posledních míst, a my jsme pořád čekali, kdy už nás vyvolají. Osmé, sedmé, šesté, páté místo, a my pořád nikde. Až když došlo na třetí místo, vyvolali naše jména a radost byla obrovská,“ přibližuje závěrečné dramatické okamžiky Jirka Pešík.

Nicméně oslava po návratu domů musela počkat. „Snaha byla, když jsem viděl v ledničce šampaňské a chlebíčky, ale padla na mě šílená únava a všechno jsem prospal. Ta zátěž byla obrovská,“ doplňuje Vít Černohouz a ostatní kluci souhlasně přikyvují.

Atmosféru soutěže si ale všichni pochvalují. Účastní se jí totiž nejen studenti, ale i organizátoři a další manažeři, kteří „loví“ do svých týmů potenciální talenty. „Člověk tu získá sebedůvěru. Dostane pár nabídek a díky tomu se nebojí sám oslovit další firmy a získá tak řadu kontaktů,“ vysvětluje Vítek.

Diskuse se logicky stočí na plány do budoucna. „My jsme letos soutěžili poprvé a za půl roku jsme dokázali získat třetí místo. Rádi bychom se zúčastnili i v příštím roce, ale bohužel nám to pravidla v České republice neumožňují. Hned po skončení soutěže jsme proto začali hledat další možnosti, co bychom jako tým mohli dělat. Buď v oblasti soutěží, anebo postoupit ze světa soutěží do reálného života a založit si vlastní firmu. Hlavně však máme před sebou pátý ročník studia, který musíme úspěšně uzavřít a mezitím se uvidí,“ připomíná Roman Sterly. Jirka Pešík k tomu dodává: „Vyzkoušeli jsme si společnou týmovou práci a bylo by určitě škoda tu zkušenost zahodit.“

Přidat něco navíc

Když už sami nemohou soutěžit, co by vzkázali těm, kdo přijdou po nich? „Pokud chtějí být úspěšní, nestačí jen přečíst si podmínky soutěže od organizátora, musí si udělat vlastní analýzy, kontaktovat zahraniční týmy. To, že jsme to udělali, nás posunulo až do úspěšného cíle. A tak je to podle mě i v životě. Chtějí-li být lidé úspěšní, musejí dělat věci navíc. Samotná škola a teorie, kterou se tam naučí, nestačí, musí sami chtít posunout se dál,“ uzavírá vedoucí týmu, Roman Sterly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám