Hlavní obsah

Poradna: Agenturní zaměstnávání aneb Když jsou v pracovněprávním vztahu tři

Otázky agenturního zaměstnávání jsou bohužel někdy pro zaměstnance nepřehledné, protože místo klasického dvoustranného vztahu (zaměstnanec x zaměstnavatel), zde máme vztahy tři. Zaměstnanec x zaměstnavatel (tedy agentura), zaměstnanec x uživatel (tedy společnost, kam je zaměstnanec přidělen), a v neposlední řadě vztah agentura x uživatel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Letos 15. ledna jsem nastoupil jako agenturní (dočasný) zaměstnanec do firmy na kompletaci LCD TV. Měl jsem smlouvu do 28. 2., která mi byla prodloužena do 31. 5. Dne 31. 3. jsem měl noční směnu, během které jsem už sledoval divné chování mistra. Druhý den odpoledne mi na můj mobil přišly dvě smsky od agentury s tímto textem: „Dobrý den, je nám líto, ale máte ukončen pracovní poměr. Prosím, musíte si zatím vyklidit věci ve firmě, poté se zastavte u nás na pobočce podepsat potřebné dokumenty. Děkujeme. S pozdravem agentura.“ Je tento jejich postup normální? Mohu být takto propuštěn? Rád bych tam zůstal a dál pracoval.

Zaměstnanec uzavírá pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti s agenturou, která má roli jeho zaměstnavatele. V ní si strany sjednají, že zaměstnanec bude dočasně přidělen k někomu jinému, než je jeho zaměstnavatel, bude tedy konat práci pro uživatele. Kam bude zaměstnanec dočasně přidělen, jaké budou podmínky tohoto přidělení atd., mu agentura práce stanovuje v jednostranném písemném pokynu. Uživatel pak vstupuje do obchodněprávního vztahu s agenturou práce, který upravuje dočasné přidělení tohoto zaměstnance.

Práce přes agenturu – obvykle na dobu určitou

Agentury práce uzavírají pracovní smlouvy se svými dočasně přidělovanými zaměstnanci převážně na dobu určitou (doba neurčitá je samozřejmě rovněž možná, ovšem nepříliš často využívaná). Na rozdíl od klasického pracovněprávního vztahu pro agenturní zaměstnance neplatí dvouleté omezení - výjimka v zákoníku práce umožňuje jejich vztahy na dobu určitou řetězit i na delší období, než jsou dva roky. Doba trvání pracovního poměru je buď určena dobou dočasného přidělení k uživateli (nejčastěji), nebo konkrétním datem, tak jak to bylo ve vašem případě.

I smlouvu na dobu určitou lze ukončit dříve výpovědí

I za situace, kdy je pracovní poměr sjednán na dobu určitou, lze během této doby pracovní poměr ukončit jinými způsoby, které nabízí zákoník práce. Uplynutí doby, na kterou byl pracovní poměr sjednán, je pouze další možností skončení pracovního poměru.

Skončení pracovního poměru ze dne na den způsobem, jaký popisujete ve vaší otázce, je ovšem v rozporu s právními předpisy, a tudíž neplatné. Pokud se neplatnosti dovoláte, zaměstnavatel vám bude nucen zaplatit náhradu mzdy až do 31. 5., tedy do data, kdy vám pracovní poměr má skončit uplynutím sjednané doby.

Pokud vás agentura práce nemá možnost zaměstnávat až do uplynutí sjednané doby (31. 5.), může vám dát výpověď, případně s vámi zrušit pracovní poměr okamžitě – samozřejmě za dodržení zákonem stanovených důvodů, písemného vyhotovení a řádného doručení. Bohužel z vašeho popisu není jasné, co se během noční směny přesně stalo. Předpokládám však, že z vaší strany nedošlo ke zvlášť hrubému porušení vašich povinností, které by zakládalo možnost s vámi zrušit pracovní poměr okamžitě. V takovémto případě by výpovědní doba neběžela a pracovní poměr by vám skončil okamžikem doručení tohoto okamžitého zrušení.

Rada na závěr

Agenturu práce jako vašeho zaměstnavatele informujte, že trváte na přidělování práce až do sjednané doby, tedy do 31. 5. Pokud vám práci přidělovat nemůže, nastanou na její straně překážky v práci na straně zaměstnavatele, během kterých vám musí platit náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Uzavřením dohody o dřívějším skončení pracovního poměru byste se připravil nejen o náhradu mzdy, ale ještě by vám byla ze strany úřadu práce snížena podpora v nezaměstnanosti z důvodu ukončení pracovního poměru bez vážného důvodu. Skončení pracovního poměru uplynutím sjednané doby nemá na výši vaší podpory v nezaměstnanosti žádný vliv.

Na dnešní dotaz odpovídala Nataša Randlová, advokátní kancelář  Randl Partners, člen Ius Laboris

Máte nějaký dotaz z oblasti vztahů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem? Stručně jej popište a zašlete na e-mail kariera@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete v rubrice Kariéra i s odpověďmi renomovaných odborníků. Nepište ale přímo na adresu advokátní kanceláře, kterou vidíte v tomto textu! Agendu spojenou s dotazy do Poradny vyřizuje pouze redakce Novinek.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám