Hlavní obsah

Doména „.eu“ pomáhá malým podnikům zviditelnit se na jednotném trhu

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doména „.eu“ oslavila páté výročí své existence. Stala se devátou největší doménou nejvyšší úrovně na internetu, pátou nejoblíbenější národní doménou nejvyšší úrovně na světě a v Evropě zaujímá čtvrté místo. Mít doménu „.eu“ znamená velkou výhodu zejména pro malé a střední podniky, neboť jim na internetu poskytuje celoevropskou identitu, a zviditelňuje je tak na evropských trzích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od zavedení domény „.eu“ počet registrací každým rokem narůstá a nyní dosahuje téměř 3,5 miliónu. Doména „.eu“ je tak devátou nejoblíbenější doménou nevyšší úrovně na světě. V České republice činí počet registrací k dnešnímu dni 125 155.

„Mám velkou radost z toho, že doména „.eu“ je čím dál oblíbenější mezi malými a středními podniky, které se chtějí zviditelnit na jednotném evropském trhu,“ prohlásila místopředsedkyně Komise odpovědná za digitální agendu Neelie Kroesová.

„Tím, že si jednotlivci a podniky pro své webové stránky zvolí doménu „.eu“, získají evropskou identitu, což potenciální zákazníci na celém světě okamžitě rozeznají,“ dodala.

Doménu „.eu“ na internetu okamžitě rozeznají potenciální zákazníci, kteří by jinak mohli být podezíraví vůči podniku s doménou země, kterou neznají.

Doménu „.eu“ si vybraly například tyto podniky
litevská společnost nabízející instalaci bazénů
mnoho malých místních podniků v italském regionu Toskánsko
britská společnost zabývající se zážitkovým marketingem
nizozemský obchod s dětským oblečením

Doménu „.eu“ je nejen snadné zaregistrovat, ale v případě problémů i spravovat, neboť je provozována ve všech 23 úředních jazycích EU. Umožňuje rovněž, aby se nalevo od zkratky „.eu“ ve webové adrese používala speciální písmena, jako například „é“, „ö“, „ç“ nebo „č“, jakož i znaky v nelatinských abecedách, jako je cyrilice – „ю“, „ф“, „ж“, „й“ – nebo řecká abeceda – "ε", "ω", "μ", "φ" (takzvaná mezinárodní doménová jména, IDN).

Nejvíce se doména „.eu“ využívá v Německu (31 % všech domén „.eu“), Nizozemsku (13 %), ve Spojeném království (10 %), Francii (9 %) a v Polsku (6 %). Nedávno se začalo používání domény „.eu“ rychleji šířit v České republice, Estonsku, Litvě, Polsku a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám