Hlavní obsah

Unie poprvé posílá nezaměstnaným ČR peníze na hledání nové práce

DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelahozeves

Téměř osm miliónů korun (323 820 eur) schválil včera Evropský parlament na pomoc pro stovky propuštěných zaměstnanců firmy UnileverCZ, kteří loni přišli o zaměstnání a dosud nenašli nové. Unijní peníze mají krýt náklady na podporu při hledání práce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pomoc je omezena jen na pracovníky továrny v Nelahozevsi na Mělnicku. „Nelahozeves je do značné míry závislá na výrobě potravin a více než 25 procent těch, kteří v této oblasti hledají práci, má pouze základní vzdělání. Bez dodatečné podpory těmto pracovníkům hrozí, že sklouznou do dlouhodobé nezaměstnanosti,“ uvedl již dříve eurokomisař pro zaměstnanost László Andor, jehož úřad příspěvek navrhl.

Unilever vyráběl v Česku rostlinné tuky a majonézy. Výrobu v továrně s více než 600 lidmi v Nelahozevsi ukončil loni. Už dříve uzavřel závod v Zábřehu na Moravě. Včera Unilever uvedl, že podle dosavadních údajů našly práci téměř dvě třetiny propuštěných zaměstnanců.

To znamená, že bez zaměstnání je stále zbylá třetina, tj. přes dvě stovky lidí. Evropský fond pro přizpůsobení globalizaci (EFG) může ročně nabídnout až 500 miliónů eur lidem, kteří přišli o práci kvůli změnám ve struktuře světového obchodu. Peníze z fondu lze použít, když zkrachuje velká továrna nebo když je výroba přemístěna ze členské země EU mimo unijní území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám