Hlavní obsah

Solární panely z Kadaně míří do celé Evropy

Právo, ťas
Kadaň

S cílem navýšit celkovou výrobní kapacitu japonský koncern Kyocera Group plánuje investovat více než 700 miliónů korun do výstavby už druhé výrobní haly na solární panely v Kadani.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová výrobní hala s kapacitou 360 MW by měla být dokončena letos na podzim. K současným šesti stovkám zaměstnanců tak přibude přes 400 nových. S objemem výroby 560 MW bude český závod v rámci skupiny Kyocera tím největším.

„Rozhodnutí společnosti Kyocera rozšířit v Kadani svoji výrobu vnímáme velice pozitivně. Cílem agentury CzechInvest je nejen zahraniční investory do České republiky nalákat, ale také je zde udržet a poskytnout jim takové podmínky, aby zde expandovali. A to se v tomto případě podařilo. Pro Ústecký kraj, který trápí vysoká nezaměstnanost, je výstavba nové výrobní haly velkým přínosem,“ upozorňuje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

V Česku začali v roce 2005

Nová hala bude stát vedle stávajícího závodu, který zahájil v České republice výrobu už v roce 2005. Kadaňský závod zásobuje solárními panely celou Evropu, největší světový trh se solární energií. Kromě České republiky má společnost Kyocera závody ještě v Japonsku, Číně, Mexiku a Spojených státech amerických.

„V Kadani vyrábíme pouze fotovoltaické panely. Služby pro koncové zákazníky a investory poskytuje Kyocera v Německu a naši distribuční partneři. Naším cílem není pouze tuzemský trh, ale celá Evropa, včetně Německa, Španělska a Itálie, které patří mezi velikány v nákupu solárních panelů,“ vysvětluje výrobní ředitel kadaňského závodu Michal Vafka.

Hrozí nedostatek specialistů?

S rostoucí výrobou japonského koncernu v České republice roste i poptávka po odborných pracovnících. „Patříme mezi největší zaměstnavatele v regionu, v kraji ale působí více průmyslově zaměřených firem. Je proto možné, že při otvírání nové výrobní haly narazíme na nedostatek specialistů,“ upozorňuje Michal Vafka. Proto už dnes Kyocera provádí nábor nových pracovníků, které je potřeba pro práci v novém závodu důkladně proškolit.

Koncern Kyocera Group vznikl už v roce 1959. Zákazníkům nabízí různé druhy služeb a produktů, od multifunkčních zářízení přes solární články a moduly, po keramické nože. V České republice vyrábí solární moduly za použití polykrystalických křemíkových článků. Technologií monokrystalického či polykrystalického křemíku se v současné době produkuje cca 85 % solárních panelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám