Hlavní obsah

Pro neziskový sektor je ochotno pracovat 64 procent lidí

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen 23 procent dotázaných při hledání práce nerozlišuje, zda je potenciální zaměstnavatel z neziskového sektoru či nikoliv. Dalších 41 procent by přijalo pracovní nabídku v neziskovém sektoru, pokud by se jednalo o zajímavou příležitost. Naopak 12 procent si myslí, že v této oblasti by vůbec nenašlo uplatnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ukázala to březnová anketa pracovního portálu OnlinePráce. Celých 24 procent respondentů ovšem uvedlo, že by v nekomerčním sektoru práci nehledalo, protože se v něm nabízejí nižší mzdy.

„Neziskový sektor mohou někteří lidé chápat jako zajímavou příležitost nejen k zúročení svých zkušeností, ale také jako určitý posun ve vlastním životě. Najdeme tak v této oblasti zejména lidi, kteří svoji práci neberou jen jako pouhé zaměstnání, ale dělají ji z hlubšího přesvědčení – ať už se jedná o pomoc zdravotně či mentálně postiženým, o ekologické aktivity či jinak zaměřené prospěšné činnosti. Nelze ani striktně vymezit, zda se jedná o mladší či starší ročníky nebo lidi s konkrétní vzdělanostní úrovní,“ říká Lea Kozáková ze zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce.

Řada lidí se také do zaměstnaneckého poměru v neziskovém sektoru může vypracovat postupně, časté jsou začátky jako dobrovolník či pomocník ve volném čase, podle Kozákové je ale motivace poměrně individuální.

I ona souhlasí s obecným názorem, že v této oblasti jsou mzdy obvykle nižší, než je standard na podobných pozicích v komerční sféře. „Na druhou stranu lze určitě najít výjimky, ale je to vždy velmi individuální a záleží i na typu organizace a také na donátorech, kteří konkrétní neziskovku podporují,“ podotýká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám