Hlavní obsah

Techniků ubývá, zájem o ně roste

Právo, ťas

Nedostatek absolventů technických oborů pociťuje nejen Česká republika, ale všechny země Evropské unie. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že zatímco v Asii touží studovat vědecké a technické obory 60 % patnáctiletých, v Evropě je to zhruba 15 %.

Článek

O fakulty s technickým zaměřením přitom rozhodně není nouze a o jejich absolventy se zaměstnavatelé doslova perou.

O absolventy se přetahují i pojišťovny

I když se to na první pohled nezdá, dobré uplatnění najde absolvent techniky například i v pojišťovnictví. V rámci pojišťoven se často obsazují pozice nejen např. pojistného matematika, risk managera, ale i IT programátora systémů životních či neživotních produktů a podobně.

„Spolupracujeme s absolventy vysokých škol ekonomického, ale i technického směru. Nadějné kolegy jsme totiž schopni na začátku jejich kariéry vyškolit a není překážkou, že nestudovali přímo obor pojišťovnictví. Naopak absolvovaný technický obor je pro ně nespornou výhodou,“ vysvětluje Andrea Jarolímová, HR manažer České pojišťovny.

Perspektivní obor: telekomunikace

Podobně jsou na tom i telekomunikační společnosti. Úspěch v oboru telekomunikací je navázán na technologicky vyspělé, inovativní a kvalitní služby, které je možné poskytovat pouze díky vysoce kvalifikovaným zaměstnancům.

„Telefónica O2 má absolventům všech, tedy i technických oborů určitě co nabídnout.  Studenti, kteří právě dokončili své vzdělání nebo již mají za sebou i krátkou praxi, mohou najít uplatnění v oblastech, jako je například centrum řízení sítí, provoz služeb a zákaznických řešení, rozvoj hlasových a mobilních služeb nebo IT specialisté,“ říká Michal Batelka, manažer lidských vztahů Telefónica O2.

Energetika potřebuje generační obměnu

Obavy z nedostatku techniků mají oprávněně české průmyslové podniky. Nové zaměstnance je třeba do oboru přilákat v zájmu generační obměny. Například energetika má jeden z nejvyšších věkových průměrů.

„Tisíce absolventů budeme potřebovat i pro výstavbu a provoz nových zdrojů včetně jaderných. Energetika je pro mladé absolventy nejen velmi perspektivní, ale zároveň i atraktivní obor. Vstupuje do něj mnoho nejnovějších technologií a tvář energetiky se s nimi výrazně mění,“ říká Hana Krbcová, ředitelka divize personalistika Skupiny ČEZ.

Pro mladé techniky může být lákavá práce např. na projektech zavádění inteligentních sítí, rozvoje elektromobility, lokální výroby, využívání čistých technologií apod. Společnost se snaží motivovat studenty různými způsoby. Jedním z nich je trainee program, který je určen především pro absolventy technických oborů.

Spolupráci se školami a trainee programy nabízí i Škoda Holding, která také potřebuje schopné a nadané absolventy technických oborů. „Systematická práce se studenty a jejich podpora během studia je pro nás velmi důležitá. Pokud chceme být celosvětově konkurenceschopní, musíme získávat a vychovávat ty nejlepší odborníky z oboru,“ uvedl Josef Bernard, personální ředitel společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám