Hlavní obsah

Asistenti pomohou na úřadě postiženým

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín

Společnosti pro komunitní práci Vsetín se podařilo získat dotaci ve výši 3,1 miliónu korun z Evropského sociálního fondu na projekt Sociální facilitace – úřady bez hranic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Díky ní mohlo patnáct zájemců o zaměstnání absolvovat kurz zaměřený na komunikaci s osobami se zdravotním postižením. Pět z nich navíc získá práci přímo na vsetínském městském úřadě, kde budou vypomáhat postiženým spoluobčanům s vyřizováním jejich úředních záležitostí.

Myšlenka na uskutečnění projektu vznikla již před časem během veřejné diskuse uživatelů a poskytovatelů sociálních služeb s představiteli města. Řešily se tehdy problémy, s nimiž se potýkají hendikepovaní občané při svých návštěvách na úřadech.

„Za jeden z problémů byla označena nedostatečná informovanost o dostupných službách na území města, kterou by mohla posílit právě služba průvodce či asistenta,“ uvedl manažer projektu Vlastimil Fiala.

„Náš projekt byl schválen a získali jsme stoprocentní dotaci na jeho uskutečnění. Finance jsou určeny na školení patnácti zájemců o tuto práci, ale hlavně na pokrytí mzdových nákladů pěti nejlepších z nich, kteří po úspěšném zakončení kurzu nastoupí na patnáct měsíců do pracovního poměru na radnici,“ řekl dále Fiala.

Školení účastníků kurzu bylo zaměřeno na to, aby byli schopni komunikovat s osobami s různými druhy postižení a dovedli jim poskytnout odpovídající informace o dostupných službách, případně je doprovázet při jejich jednání na úřadech.

Od dubna tak mizí pro hendikepované spoluobčany opět jedna z bariér, která je při pohybu po úřadech limitovala.

O službu asistenta mohou požádat na podatelně městského úřadu a v informačním centru Masarykovy veřejné knihovny na Dolním náměstí, další tři se budou pohybovat v terénu, přičemž při své práci budou úzce spolupracovat s poskytovateli sociálních služeb a městskými terénními pracovníky.

„Připravujeme i speciální telefonní linku, na které se budou moci zájemci o pomoc s asistentem spojit,“ sdělil Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám