Hlavní obsah

Kladno a CzechInvest hledají alternativu za Celesticu

Právo, ťas
Kladno

Vedení města Kladna i Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest chtějí co nejvíce zmírnit dopad chystaného uzavření závodu společnosti Celestica v Kladně na všechny zaměstnance. Hledají proto nového investora. S řešením se snaží pomoci i samotná Celestica.

Článek

Společnost Celestica oznámila rozhodnutí uzavřít závod v Kladně předminulý víkend. [celá zpráva] Od začátku týdne proto probíhají jednání vedení města s agenturou CzechInvest. Primátor Kladna Dan Jiránek, který se v této věci několikrát sešel s generálním ředitelem CzechInvestu Miroslavem Křížkem, chce najít nového investora do půl roku a říká: „Vyjednávání se zahraničními investory bývají většinou zdlouhavá, ale my musíme reagovat okamžitě. Jestliže se podaří najít investora, a tím i nového zaměstnavatele, do 29. září, má u mne pan Křížek sud Svatováclavské Krušovické jednadvacítky.“

„Firmy odcházejí a přicházejí, je to jejich životní cyklus daný trhem. Významnou investici za 1,2 mld. Kč nedávno právě v Kladně oznámila společnost Lego. Z toho je – i přes odchod Celesticy - zřejmé, že jde o oblast s velkým potenciálem“, shoduje se generální ředitel agentury CzechInvest s kladenským primátorem. „Budeme usilovat o to, aby se nám ve spolupráci s vedením města podařilo v brzké době do Kladna nalákat nového investora,“ dodává Křížek.

Primární je pro radnici přijetí takových opatření, která zmírní dopad na zaměstnance. Rozhodnutí vedení společnosti Celestica přišlo velmi náhle. Nicméně jednání společnosti zejména vůči všem svým zaměstnancům v rámci vypořádání považuje město za korektní a zcela na úrovni. „Je ale důležité, že se přes bolestné rozhodnutí vedení společnosti závod uzavřít, Celestica vypořádává se všemi svými zaměstnanci slušně a podle příslušné legislativy,“ dodává Dan Jiránek.

Jiným investorům se ale v Kladně daří. Například už zmiňovaná společnost Lego začne během několika málo týdnů stavbu nových výrobních hal. V první fázi v nich najde uplatnění minimálně 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám