Hlavní obsah

Lidé loni pracovali více, zvýšil se počet přesčasů

Lidé loni pracovali více, zvýšil se počet odpracovaných hodin i počet přesčasů. V soukromých firmách lidé odpracovali v průměru 148,9 hodin měsíčně, což je o tři hodiny více než v roce 2009. Na přesčasech lidé loni měsíčně odpracovali v průměru 4,1 hodiny, o 0,7 hodiny, tedy o 42 minut více než předloni. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odlišnější byla situace nepodnikatelské sféře, tedy například ve státní a veřejné správě. I zde vzrostl počet odpracovaných hodin, a to o 0,4 hodiny na 146,5 hodiny měsíčně. Počet přesčasů zde však poklesl o 0,1 hodiny na 1,7 hodiny měsíčně.

Rekordmany, pokud jde o počet odpracovaných hodina a přesčasů, byli loni v nepodnikatelské sféře loni řidiči sanitních vozů. V průměru odpracovali měsíčně 169,9 hodiny, z toho 22,2 přesčasových. V soukromém sektoru počtem odpracovaných hodin dominovaly některé skupiny lékařů. Měsíčně odpracoval každý z nich průměrně 166,2 hodiny. Přesčasových hodin měli nejvíce řidiči dálkových autobusů, a to 19,1.

Podstatně se loni také změnil podíl neodpracované doby, tedy nemocí či dovolených. Průměrná měsíční doba nemoci se v podnikatelské sféře snížila o 0,4 na 5,5 hodiny. O 0,4 hodiny také klesla průměrná měsíční délka dovolených, a to na 14,2 hodiny. Nepatrně poklesla délka nemocí a dovolených také v nepodnikatelské sféře, a to shodně o 0,1 hodiny měsíčně. V průměru v této oblasti každý člověk byl nemocný 3,8 hodiny měsíčně a na dovolené strávil 18,6 pracovních hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám