Hlavní obsah

Flexibilní formy práce se stávají normou, nabízí je 85 % českých podniků

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtyři pětiny společností v České republice nabízí svým zaměstnancům flexibilní formy práce. Přinášejí jim výhody v podobě vyšší produktivity zaměstnanců, nižších režijních nákladů a lepší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem zaměstnanců.

Článek

Že je možnost flexibilní práce levnější než fixní práce v kanceláři je přesvědčeno78 % firem v České republice. Vyplývá to ze závěrečné zprávy nového globálního průzkumu společnosti Regus. Zpráva je založena na odpovědích 17 000 podniků z 80 zemí.

Garry Gürtler, viceprezident společnosti Regus pro střední a východní Evropu, říká: „To, že flexibilní formy práce se staly normou, je dobrá zpráva pro všechny. Je to výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance, rodiny i celé komunity a dokonce i pro životní prostředí. Poprvé přináší globální závěrečná zpráva založená na odpovědích 17 000 respondentů tak přesvědčivý statistický důkaz o dostupnosti flexibilních forem práce a hodnotě příslušných výhod.“

Čtyři pětiny českých firem poskytujících flexibilní práci udávají, že zaměstnanci jsou nyní schopni lépe sladit svůj pracovní a osobní život, jsou spokojenější a lépe motivovaní. Dvě pětiny podniků pak udává, že jejich zaměstnanci mají vyšší produktivitu. Téměř čtvrtina podniků nabízejících flexibilní práci má také pocit, že tento přístup jim pomáhá se zaměstnáváním lidí ze vzdálenějších lokalit.

Důvěra je klíčovým faktorem

Z průzkumu současně vyplývá, že největší překážkou pro mnoho společností nabízejících flexibilní práci zůstává důvěra: 15 % českých podniků nabízí toto privilegium pouze služebně starším zaměstnancům.

„Některé firmy, které poskytují flexibilitu pouze na základě služebního věku, přicházejí o velké množství příležitostí a mohou dokonce odradit i nové talenty, na jejichž nalákání vynaložily velké úsilí, “ tvrdíl Gürtler a dodává: „Máme k dispozici studie, které ukazují, že pokud je zaměstnancům poskytnuta určitá úroveň flexibility, produktivita se zvýší, a proto je zklamáním, když vidíme, že některé společnosti kvůli problémům s důvěrou svým zaměstnancům flexibilní způsoby práce neumožňují. Velká část společností si je ale výhod flexibilní práce vědoma a i když ji momentálně nenabízí, můžeme v příštím desetiletí očekávat nárůst její nabídky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám