Hlavní obsah

Stipendium od Olomouckého kraje získají učni více oborů

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Radní Olomouckého kraje se rozhodli rozšířit seznam oborů, jejichž studenti mohou od hejtmanství získat učňovské stipendium. Nově bude kraj od příštího školního roku vyplácet peníze mj. i učňům oboru mechanik opravář motorových vozidel se školním vzdělávacím programem mechanik opravář kolejových vozidel.

Článek

Kraj tak zareagoval na požadavek zaměstnavatelů, kteří obtížně shánějí pracovníky s touto specializací. Příkladem může být firma Pars nova ze Šumperka, která rekonstruuje stovky vozidel pro České dráhy.

„Při náboru zaměstnanců se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem absolventů tohoto oboru,“ uvedl v dopise hejtmanovi Martinu Tesaříkovi (ČSSD) ředitel společnosti Tomáš Ignačák. Firma nabízí učňům také svá vlastní stipendia.

Příspěvky pro klempíře i pekaře

Už dříve radní rozhodli rozšířit stipendia od příštího školního roku i v případě oborů výrobce kožedělného zboží a potravinářské práce. Nově zařazené učební obory doplní seznam sedmnácti řemesel, na jejichž studium kraj poskytuje stipendia od počátku tohoto školního roku. Příspěvky dostávají například budoucí strojní mechanici, obráběči kovů, klempíři, zedníci, tesaři, elektrikáři, malíři, truhláři či pekaři.

Cílem stipendií je podpořit zájem žáků devátých tříd základních škol o učební obory, které se potýkají s nedostatkem zájemců, přestože o jejich absolventy je na trhu práce velký zájem. Jejich zavedení jej přitom skutečně oživilo.

U některých učebních oborů, jako například truhlář, kraj zaznamenal dokonce nárůst přihlášených. „Stipendia se u žáků těší velké oblibě, a kraj se proto rozhodl nadále tuto motivaci podporovat,“ konstatoval hejtman.

Stipendia poskytuje 21 škol  586 studentům

Stipendia z rozpočtu Olomouckého kraje poskytuje v nynějším školním roce 18 krajských škol, kde je využívá 555 žáků, a tři školy jiných zřizovatelů s 31 stipendisty. V prvních ročnících učňovských oborů je v kraji nyní zhruba 5200 žáků. Za splněnou docházku, dobrý prospěch v rámci odborného výcviku a bezproblémové chování dostávají učni v prvním ročníku studia měsíčně 300 korun, ve druhém 400 korun a ve třetím 500 korun. K tomu mají na konci školního roku po splnění podmínek nárok na jednorázový příspěvek 1500, 2500 a 5000 korun.

Pro tento školní rok je v krajském rozpočtu na stipendia uvolněno 1,8 miliónu korun, pro příští se předpokládá, že na vyplacení učňovských stipendií bude potřeba 4,1 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám