Hlavní obsah

České firmy chtějí po třech letech víc zaměstnanců nabírat než propouštět

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po třech letech řekla včera jednoznačně personální agentura Manpower, že na českém trhu práce bude lépe. Výhled se zatím týká příštích tří měsíců. Optimismus je podložen výsledky studie Manpower index trhu práce, v níž 750 vybraných zaměstnavatelů různé velikosti a z různých regionů odpovídá na prostou otázku: budete v příštím čtvrtletí propouštět, nebo nabírat?

Článek

„Průzkum se v Česku koná čtvrtým rokem a pozitivní výsledky jsme mohli zatím oznámit vlastně jen na samém začátku, další tři roky ve firmách vždy převažoval záměr propouštět,“ říká generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zlepšení o devět procent

Míru optimismu nebo pesimismu vyjadřuje takzvaný „čistý index trhu práce“, který se stanovuje číselným rozdílem mezi odpověďmi „budeme nabírat“ a „budeme propouštět“. Pro letošní druhý kvartál předpokládá přijímání pracovníků sedm procent oslovených společností, propouštění hlásí tři procenta. Zbylých 87 % početní stavy zaměstnanců měnit nehodlá. Sečteno a podtrženo to dohromady dává čistý index plus čtyři procenta. V předchozím čtvrtletí i před rokem byl index minus pět procent.

Průzkum provádí Manpower, který byl založen v roce 1948, v některých zemích už 47 let. Dosud se týkal 39 států a oblastí, 40. země přibude letos v létě, bude jí Slovensko. Umožňuje to jedinečné globální srovnání.

Pro Českou republiku je například velmi významné, že v sousedním Německu vyšel výzkumníkům pro druhé čtvrtletí 2011 čistý index na úrovni plus devíti procent. „Zkušenost ukazuje, že Česko následuje Německo v trendech zaměstnanosti zhruba se zpožděním jednoho pololetí,“ komentuje to Rezlerová a naznačuje tak, že další výhled pro letošní rok může být ještě optimističtější.

Porovnání podle odvětví

Zaměstnavatelé v šesti odvětvích z 10 předpovídají pro druhé čtvrtletí 2011 zlepšení náborového prostředí. Odvětví finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům hlásí nejoptimističtější index ve výši +8 % a známky zlepšení jsou patrné i v odvětví velkoobchod a maloobchod, s indexem +6 %. Tyto dva sektory byly ještě v minulém čtvrtletí pesimistické. Pozitivní vývoj pokračuje ve zpracovatelském průmyslu. Mírně pozitivní vývoj předpovídá po dvou letech stavebnictví, kde se silně odrážejí sezónní vlivy, stejně jako v zemědělství, lesnictví a rybolovu.

Naproti tomu zaměstnavatelé ve čtyřech odvětvích hlásí negativní náborové aktivity. Nejpesimističtější jsou zaměstnavatelé v odvětví těžba nerostných surovin, kde se index propadl na –9 % a negativní náborové plány hlásí také odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, s přepokládanou hodnotou indexu –8 %. Mírný pokles počtu pracovních míst předpokládá státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura a sektor ubytování a stravování.

Regionální srovnání v rámci ČR

Nejoptimističtější jsou zaměstnavatelé na Moravě. Z jejich odpovědí vyplývá pro druhé čtvrtletí 2011 regionální index +7 %. Pro první tři měsíce letošního roku hlásili ještě loni údaj –13 %. Trh práce v Čechách bude v nadcházejícím čtvrtletí stagnovat, index zde dosahuje hodnotu 0 %. I to je ale svým způsobem dobrá zpráva, protože čtvrt roku starý odhad hovořil o – 5 %. Zaměstnavatelé v Praze očekávají mírný nárůst počtu pracovních sil s indexem +5 %, před čtvrt rokem to měla být nula.

Indičtí optimisté versus řečtí pesimisté

Celosvětově se průzkumu zúčastnilo téměř 64 000 zaměstnavatelů ve 39 zemích a oblastech světa. Zaměstnavatelé ve 33 z 39 zemí a oblastí očekávají, že v následujícím čtvrtletí budou v různé míře zvyšovat počet svých zaměstnanců.

Zaměstnavatelé v Indii, Tchaj-wanu, Brazílii, Číně, Turecku a Singapuru hlásí pro první čtvrtletí nejsilnější náborové plány, zatímco předpověď v Řecku, Španělsku, Irsku a Itálii je nejvíce pesimistická. V porovnání s předchozím čtvrtletím se očekává oslabení indexu v 18 z 39 zemí a oblastí. Ze 36 zemí a oblastí, ve kterých je umožněno meziroční srovnání, zaměstnavatelé v 25 očekávají, že náborové aktivity se zvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám