Hlavní obsah

Nové učební obory by na Pardubicku měly zajistit práci

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Nové učební obory připravil pro absolventy devátých tříd Pardubický kraj ve spolupráci s regionálními firmami a školami. Žáci opouštějící poslední ročník základní školy se mohou do 15. března hlásit do oborů, jako je mechanik plastikářských strojů, vodař či montér vodovodů a kanalizací, které vznikly na základě poptávky konkrétních podniků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nikdo z nich se navíc nemusí obávat, že po skončení školy nenalezne práci. Právo o tom informovala mluvčí Pardubického kraje Magdaléna Navrátilová.

V případě oboru mechanik plastikářských strojů byla iniciátorem výrobní společnost Rehau, která vyrábí plastové komponenty pro mezinárodní výrobce automobilů. Rehau je s 625 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v Moravské Třebové a plánuje další rozšíření výroby.

Rehau hledá zaměstnance jen obtížně

„V současné době velmi obtížně hledáme nové zaměstnance, ve spolupráci se zástupci školy jsme se domluvili na potřebných technických schopnostech a znalostech absolventů nového oboru, včetně jazykových dovedností,“ uvedl personalista společnosti Tomáš Kroulík.

Radní Pardubického kraje Jana Pernicová (ČSSD) se shodla s ředitelem Rehau Peterem Tremmelem na tom, že studium tohoto oboru nabízí žákům velmi dobrou perspektivu do života.

Druhým příkladem systematické spolupráce podniku, střední školy a Pardubického kraje je otevření dvou nových učebních oborů na VOŠ SOŠ stavební ve Vysokém Mýtě.

Vodaře uvítá Povodí Labe

„Komunikujeme s firmami, a tak víme, že v praxi jsou velmi žádané obory vodař či montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení. Tyto obory mají navíc ve Vysokém Mýtě tradici,“ připomněl ředitel školy Pavel Vacek.

„Potřebujeme přesně tento typ oborového vzdělání,“ potvrdil poptávku po tomto oboru i Petr Michalovich z Povodí Labe. Se vznikem vodárenských oborů je spokojen i starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek. „Základní starostí každé školy by mělo být to, co se s žáky stane, až školu vyjdou. V tomto případě se absolventi o uplatnění bát rozhodně nemusí,“ zdůraznil starosta.

Mezi zástupci jednotlivých subjektů panuje shoda v tom, že na středních školách musí být rozvíjeny obory, po kterých je poptávka na pracovním trhu. „Pro naplnění tohoto cíle je nejdůležitější spolupráce úřadu práce, Pardubického kraje, škol a zaměstnavatelů. Musíme vzdělávat odborníky,“ dodala Pernicová.

Reklama

Výběr článků

Načítám