Hlavní obsah

Slovník pracovních pozic: Chief Accountant

Novinky, Aleš Křížek, Country Manager Robert Half International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen že se většina z nich uvádí v angličtině: jednotlivé firmy mají samy často rozdílné představy o náplni práce, takže běžný výkladový slovník moc nepomůže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Chief Accountant/Hlavní účetní: Je zodpovědný/á za plynulý chod účetního oddělení, tedy vedení týmu finančních, případně i mzdových účetních. Samostatně účtuje složité účetní transakce. Připravuje veškeré typy daňových přiznání. Zpracovává účetní závěrky a účtuje závěrkové operace. Je zodpovědný/á za zpracování statistických reportů pro management firem a státní instituce. Připravuje reporting dle požadovaných účetních standardů (IFRS, US GAAP apod.). Externě spolupracuje s auditory, daňovými poradci a příslušnými úřady.

Z informací Robert Half vyplývá, že na trhu přetrvává nedostatek zkušených a kvalifikovaných kandidátů na pozici hlavní účetní. Zaměstnavatelé mají standardní požadavky: ideální kandidát má pět a více let praxe v oboru jak praktického účtování, tak reportingu, dobrou znalost anglického jazyka, zkušenost s vedením týmu a přehled v oblasti daňové problematiky.

Můžeme potvrdit, že zaměstnavatelé preferují na tyto pozice zkušené a samostatné kandidáty (čím zkušenější uchazeč s delší praxí v oboru, tím lépe).

Nejdůležitější z účetních pozic

Obecně se jedná o nejdůležitější pozici v rámci finančních a účetních pozic s rozmanitou pracovní náplní a velkou zodpovědností. Dle velikosti firmy se může jednat o samostatnou účetní s jedním podřízeným až po účetního manažera (Accounting Manager), který vede deset a více podřízených a reportuje do zahraničí. Samozřejmostí a nutností je však pravidelná aktualizace odborných znalostí (například novelizace zákonů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám