Hlavní obsah

O vězeňské kurzy vaření ve Znojmě je trvale vysoký zájem

– Znojmo

Trvale vysoký zájem je mezi odsouzenými o kurz vaření, který již 11 let pořádá věznice ve Znojmě. Hlásí se na něj až šestkrát více zájemců, než kolik jich je možné přijmout. Po 160 vyučovacích hodinách a složení závěrečné zkoušky, tvořené i přípravou jídla, získává vězeň potvrzení o absolvování kuchařského školení, které mu po propuštění pomůže při hledání zaměstnaní.

Článek

Podle mluvčí věznice Ludmily Kurdíkové kurzy prošlo již 265 vězňů. "Jejich návrat do společnosti je s potvrzením o tom, že zdárně složili kuchařskou zkoušku, mnohem jednodušší. Kurz není jen o práci v kuchyni. Jeho součástí je i teorie a testy, takže vězni tráví spoustu času nad učebnicemi a recepty," doplnila mluvčí.

Do kurzu je přijímáno vždy kolem deseti vězňů z celé republiky. Okamžitě po příjezdu do Znojma jsou pracovně zařazeni do kuchyně, kde se podílejí na přípravě pokrmů pro celé nápravné zařízení. Později přejdou pod dohledem mistra k vaření.

Nejsložitější je závěrečná zkouška tvořená písemnou, ústní a praktickou částí. V té poslední si každý vylosuje zadání v podobě obědového menu, které pak musí odborné porotě připravit.

Kvalita jídla je pro získání potvrzení o absolvování kurzu nejdůležitější. Připravují se pokaždé jiné pokrmy od svíčkové přes řízky, moravské vrabce se zelím nebo například hukvaldské závitky s rýží. Nejlepší student kurzu dostává darem knihu receptů.

Do současného kurzu je zařazeno osm odsouzených z věznic Jiřice, Stráž pod Ralskem, Znojmo, Plzeň, Příbram, Heřmanice a Oráčov. Závěrečná zkouška je čeká již 9. března.

Kapacita věznice neumožňuje zvýšit počet posluchačů kurzu. Dostat se do něj je poměrně obtížné. Je totiž jen za odměnu. Odsouzení s kázeňskými tresty nemají na přijetí šanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám