Hlavní obsah

Firmy odmítají odborníky s praxí, kteří dočasně ztratili práci

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh práce oživuje, hlásí personální agentury. Má to ovšem minimálně dva háčky. Uchazeči bez předchozí praxe, tedy zejména čerství absolventi škol, jsou ve výběrových řízeních stále prakticky bez šance. A do podobné situace se dostávají i specialisté, kteří už sice získali praxe dost a dost, měli ale tu smůlu, že během krize přišli o práci a patřili nějaký čas mezi nezaměstnané.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odborníci, kteří během uplynulých let o práci nepřišli, na svých pozicích lpěli a na žádnou nabídku – byť by jim slibovala lepší podmínky – nechtěli slyšet.

„Teď se nám začínají sami ozývat,“ říká šéf české pobočky personální společnosti Robert Half International Aleš Křížek.

Zároveň ale připouští, že právě nepřetržitá pracovní historie je klíčová, pokud se má zkušený specialista stát na trhu práce skutečně žádaným zbožím. I několik měsíců strávených na úřadu práce je podle Křížka hendikepem.

„Dokázali jsme sice dostat zpět do oboru odborníka z oblasti IT, který byl bez práce rok a půl, to je ale výjimka,“ upřesňuje Křížek. Dotyčný specialista navíc pracuje vlastně jako agenturní zaměstnanec: společnost Robert Half jej „pronajímá“ na konkrétní projekty.

Šance se snižují po půl roce

Méně skeptický je k šancím dočasně nezaměstnaných specialistů Branislav Jánský z divize Professional personální agentury Manpower.

„Naše zkušenost se specialisty ve výrobě a IT je, že firmy o ně zájem projevují, i když jsou tři až šest měsíců bez práce. Za tuto dobu neztratí pracovní návyky a kontakt s oborem,“ tvrdí Jánský. Horší je to podle něj se specialisty, kteří jsou nezaměstnaní dlouhodobě, tedy rok a víc. „Tam už firmy podrobněji zkoumají, co se za delší pomlkou skrývá,“ vysvětluje Jánský.

Průzkum: loňský rok byl zlomový

Rok 2010 nicméně označují personalisté za zlomový. Oživení pracovního trhu se sice projevilo zatím hlavně v IT sféře, právě ta se ale tradičně považuje za skutečný indikátor změn.

„Poprvé od roku 2008 jsme vloni také zaznamenali ve všech sledovaných oborech růst mezd alespoň u některých profesí,“ konstatuje Aleš Křížek. Dokládá to průzkum Salary & Benefits Guide 2010–2011, který agentura Robert Half zveřejnila minulý týden.

Nejvýrazněji podle průzkumu vzrostly mzdy IT specialistům s praxí 3-5 let v oboru, manažerům v oblasti logistiky a v technických oborech, obchodníkům v oblasti rychloobrátkového spotřebního zboží (FMCG) a odborníkům na pozicích Credit Controller.

Nástupní platy se opět zvyšují

Firmy začaly vloni opět ve větší míře otvírat nová pracovní místa. Od druhé poloviny roku 2010 byli také zaměstnanci ochotnější změnit práci, zkušení odborníci s praxí si mohli opět vybírat z velkého počtu pracovních nabídek.

Přesto byl trh práce v uplynulém roce charakteristický nedostatkem odborníků s předchozí praxí napříč všemi obory. Zaměstnavatelé byli proto ochotni při získávání nových zkušených kandidátů zvyšovat nástupní mzdy. Patrná byla i jejich snaha udržet si klíčové zaměstnance, a to i za cenu navýšení mezd, zjistil průzkum.

U většiny firem se zároveň stále projevovala opatrnost v náboru nových zaměstnanců. Požadavky na kandidáty ze strany zaměstnavatelů byly i nadále vysoké. Výsledkem byla často zdlouhavá a neefektivní výběrová řízení.

V IT se najímá na projekty

Nejžádanějšími odborníky v oblasti IT budou zřejmě i nadále zejména programátoři JAVA. Dojde ale nejspíš i ke zvýšení poptávky po agenturních zaměstnancích najímaných na konkrétní projekty. Těm ovšem budou firmy nabízet exkluzívní podmínky.

„Stále poroste zájem zahraničních firem, zejména německých a rakouských, po českých IT specialistech, kteří jsou najímáni především na projekty z oblasti bankovnictví,“ říká Aleš Křížek z Robert Half International.

Už dnes jsou podle něj například vídeňské centrály nadnárodních bankovních skupin ochotny zaplatit českým programátorům datových skladů v přepočtu 70–140 000 korun, vedoucím týmů až 200 000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám