Hlavní obsah

Východočeské radnice začínají šetřit na úřednících, i když nepropouštějí

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Přibližně o šest miliónů korun přijdou letos zaměstnanci radnice a městských firem v České Třebové.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rozhodne o tom ještě tento týden zastupitelstvo města. Na dotaz Práva, jak bude město řešit nedostatek peněz na mzdy, starosta České Třebové Jaroslav Zedník (nezávislý) odpověděl:

„Pokud vaše otázka zněla, zda to bude o lidech nebo o penězích, odpovídám, že to bude o penězích. Mzdy jdou dolů, vyhazovat nebudeme.“ V žádném případě to ale nebude plošné snížení, rozhodovat budou podle informací Práva vedoucí odborů, tabulkové mzdy podle tříd snižovány být nemohou.

Starosta už o peníze přišel

„Přesto na mzdách těch šest miliónů ušetřit musíme. Šetří se všude, my se tomu nemůžeme vyhnout,“ pokrčil rameny starosta Zedník. Okamžitě dodal, že zastupitelstvo neřeší jeho mzdu, ta mu byla už snížena rozhodnutím vlády.

„O mých penězích nerozhoduje ani rada, ani zastupitelstvo. Ještě jsem neviděl svou lednovou výplatní pásku, nikdo mi dodneška nedal podepsat nový platový výměr. A to už je 21. února,“ pokrčil rameny starosta.

Podle zjištění Práva na ministerstvu vnitra by škodolibé zaměstnance českotřebovské radnice mohlo uspokojit to, že jejich starosta přijde možná i o sto tisíc korun za letošní rok.

Škrty se dotknou i strážníků

Česká Třebová se snaží drsnými mzdovými škrty, které se dotknou například strážníků nebo zaměstnanců technických služeb a sportovních zařízení, udržet v příznivém poměru rozpočet města. Česká Třebová je dokonce výjimkou mezi většími městy Pardubicka v zadluženosti.

„Dá se říci, že jsme se vlastně dotkli dna. Škrtat a šetřit musíme drasticky,“ připustil starosta sousedního Ústí nad Orlicí Petr Hájek (Oušťáci).

Ani tady nemohou úředníci počítat s tím, že by jim byly zachovány platy. Bude se i propouštět, důsledná úsporná opatření v nejbližších dnech musí předložit městský podnik služeb Tepvos, ve kterém bylo krátce po volbách obměněno vedení. Ústí musí dnes splácet dluhy ve výši 128 miliónů korun.

Městům se snižují ratingy

Ještě hůř jsou na tom Svitavy se 168 milióny, Chrudim splácí jen o něco málo méně, něco přes sto miliónů. Agentury východočeským městům momentálně snižují ratingy.

Výjimkou je ale třeba zmíněná Česká Třebová nebo Vysoké Mýto, města, která si v minulých letech dokázala vytvořit určité finanční rezervy. V posledních dvou letech je sice krize rozpustila, ale dluhy ke splácení zatím nejsou velké.

„Pokud města splácejí investice, je to v pořádku. Pokud si musejí půjčovat na běžný provoz, je to tragédie. Ústí nebo Svitavy dnes musejí doufat v rychlý růst ekonomiky a vyšší příjmy z daní. Prodávat už vlastně nemají co,“ komentoval stav pardubický analytik David Rautenkranz.

Reklama

Výběr článků

Načítám