Hlavní obsah

Dva moravští vinaři se prostříhali z Bzence do Francie

Právo, Milan Vojtek
Bzenec

O úrodě vína rozhoduje už řez vinné révy. Mistři této namáhavé, ale nutné zimní práce předvedli v pátek v Bzenci na Hodonínsku své umění na mistrovství republiky. Nejlepší si doslova vystříhali letenky na soutěž ve Francii.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to již sedmý ročník soutěže. Tentokrát jsme dostali nabídku uspořádat ji v krásném areálu společnosti Chateau Bzenec a tak jsme ji využili,“ řekl jeden ze zakladatelů soutěže Richard Stávek z Vinařského obzoru.

Junior pro studenty, Elite pro zkušené vinaře

Předchozí klání v kategoriích Junior pro studenty a vinaře do šestadvaceti let i Elite pro dospělé zkušené vinaře mělo své místo ve vinicích kolem Velkých Bílovic na Břeclavsku. Ročníky ve městě, které má ve svém katastru největší výměru vinic v zemi, byly silněji obsazené, na přeložení do Bzence si zájemci teprve zvykají.

Před nástupem do řádků vinice se všem dostalo informace, jak postupovat při práci a co budou porotci zvlášť důkladně hodnotit. Doporučení znělo s přihlédnutím ke kondici révy ponechat jen jeden tažeň (prut). Pak už se soutěžící mohli dát do práce, aby v patnáctiminutovém limitu ořezali co nejvíce hlav vinné révy. Ovšem nezáleželo jen na počtu ošetřených keřů, ale také na kvalitě.

Porotci byli nekompromisní, za každý keř napočítali pět bodů, z nichž pak za závady ubírali. „Opravdu nejde jen o počet keřů, ale i o posouzení plodnosti, řez a o očištění větevního kroužku,“ zdůraznil Jaroslav Osička, vinař a odborný pedagog Střední vinařské školy ve Valticích na Břeclavsku.

V soutěži skončil, příští rok z něj bude porotce

První práce ve vinici má podle něj zásadní význam pro novou úrodu. „V myslích mnoha vinohradníků je zakořeněný názor, že je to jednoduchá práce, kterou zvládne každý. Ale je to vysoce odborný zásah, který vyžaduje pečlivý přístup a rozvážnost,“ zdůraznil.

Nejlepší práci pak podle porotců odvedl Marek Pšovský z Prušánek na Hodonínsku. Potřetí za sebou. „Tady skončil. Příští rok půjde do poroty,“ řekl na adresu vítěze Stávek. Úspěch byl současně nominací na nadcházející mistrovství Evropy ve Francii, kam mají vítězové obou kategorií odletět na počátku března.

Reklama

Výběr článků

Načítám