Hlavní obsah

Čechům vadí cestou do práce stres za volantem i zápach spolucestujících

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi dojíždějící do zaměstnání se po cestě často stresují natolik, že to pak snižuje jejich pracovní výkon. V průzkumu, který uskutečnila společnost Regus, popsali dotazovaní sedm hlavních stresových faktorů od agresivity ostatních řidičů až po nepříjemný odér spolucestujících v prostředcích hromadné dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrná doba dojíždění jedním směrem je v České republice 27 minut, 12 % Čechů trvá dojíždění do i z práce více než tři čtvrtě hodiny. Doba dojíždění je ale menší problém než dojem z dojíždění samotného.

Garry Gürtler, viceprezident pro střední a východní Evropu společnosti Regus k tomu dodává: „Všichni jsme se v závěrech tohoto průzkumu dokázali ztotožnit s některými zážitky.“

Řidiči, zácpy, omezení

Agresivita a nebezpeční řidiči jsou opravdovým problémem pro jiné řidiče i chodce a v dotazníku byly tyto faktory uváděny nejčastěji. Dopravní omezení a zácpy ale také dokáží znepříjemnit pracovní den.

Nešvary mobilního telefonování u nás rovněž stále evidentně přetrvávají a viníci si často neuvědomují, nebo je nezajímá, že mohou ostatním lidem zkazit den hned na začátku. A kromě toho nelze opomenout nepříjemný zápach, který dokáže odrazovat od cestování hromadnou dopravou.

Flexibilní pracovní doba i pracoviště

Společnost Regus proto doporučuje využívat flexibilní pracoviště i pracovní dobu, díky kterým je možné vyhnout se všem těmto stresovým faktorům a vysilujícím činnostem, které mohou mít neblahý vliv na výkonnost, motivaci a spokojenost zaměstnanců. Dojíždění na pracoviště, které se nachází blíže domovu, navíc v pracovní době mimo dopravní špičku je často ten nejlepší způsob, jak se vyhnout stresu a prožít klidnější a mnohem produktivnější pracovní den.

Stresové faktory při dojíždění v České republice
1. Agresivita
2. Špatní/nebezpeční řidiči
3. Tělesný zápach, zkažený dech nebo zapáchající jídlo ostatních dojíždějících
4. Nečistota a přetápění v hromadné dopravě
5. Zpoždění a provozní závady
6. Lidé telefonující příliš nahlas
7. Hrubé chování ostatních cestujících

Anketa

Jakým způsobem nejčastěji cestujete do práce?
Autem
43,1 %
Hromadnou dopravou
42,9 %
Pěšky
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8595 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám