Hlavní obsah

Stovka zaměstnanců pily v Ostravici dostala výpověď. Teď shánejí novou práci

Právo, Anna Bortlíčková
Ostravice

Zaměstnanci pily v beskydské obci Ostravice si shánějí novou práci. Listují na internetu, ptají se mezi známými, tento týden se setkali i se zástupci úřadu práce. Snadné to ale není a výpovědní lhůta jim vyprší na konci března. V závěru ledna výpověď dostalo všech 99 zaměstnanců.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Není co řezat, zaměstnanci jsou doma za plnou mzdu,“ řekl Právu ředitel pily Karel Bystřický. Za zastavením výroby je podle něj výrazné zdražení kulatiny, jejíž ceny vyhnala nahoru výběrová řízení. Jak dále uvedl, loni stál kubík kulatiny 1750 korun, letos 2500 korun. „My ji za ty peníze koupit nemůžeme,“ doplnil s tím, že tak vysoká cena je pro ostravickou pilu ekonomicky neúnosná.

Pila dávala práci celým generacím

Pila fungovala sto let, dávala tak práci celým generacím. „Pracoval tam můj otec, já na pile dělal 29 let, manželka 27 let. Nyní jsme oba dostali výpověď,“ řekl Právu Petr Stříž (52) z Ostravice.

„Byli jsme z toho šokováni. Člověk tam nechal půl života,“ svěřila se jeho o tři roky mladší manželka. V říjnu si pořídili novou kuchyňskou linku, kdyby prý tušili, co přijde, tak by ji nekupovali. Nyní už výdaje omezují. Ze 400 korun na stovku si snížili i částku na důchodové připojištění. „Klukovi je třináct let, pořád je něco třeba. Rádi bychom pracovali, ale najít zaměstnání je problém,“ posteskla si Marie Střížová.

O jedno místo se uchází dvacet zájemců

Najít nové pracovní uplatnění není snadné. Na Frýdecko-Místecku v průměru připadá na jedno volné pracovní místo dvacet uchazečů o zaměstnání. „Náhradní příležitosti v Ostravici jsou mizivé. Roli hraje i kvalifikace těch lidí. Jsou příležitosti, které by mohli někteří lidé z pily obsadit například ve výrobě peletek v Paskově. Nebo pak najít uplatnění podle individuálních předpokladů. Jsou místa například pro řidiče, kuchaře, třeba mezi propouštěnými zaměstnanci pily jsou lidé, kteří mají takovou kvalifikaci, i když to dlouho nedělali,“ řekl Právu vedoucí odboru trhu práce Úřadu práce ve Frýdku-Místku Vladimír Patáčik.

„S příchodem jara bude pracovních příležitostí více,“ doplnil. Na schůzce v minulých dnech zástupci úřadu práce propouštěné zaměstnance pily seznámili s nabídkou volných míst v okrese Frýdek-Místek i na z Ostravice dostupném Frenštátsku.

Pila podle ředitele Bystřického paradoxně nemá problém se zakázkami, vyvážela do zahraničí. „Nemáme sice nejmodernější technologii, jsme ale schopni pořezat sedm tisíc kubíků kulatiny měsíčně a uživit se, pokud by kulatina byla za únosné ceny,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám