Hlavní obsah

Více než polovina vloni rekvalifikovaných v Mostě našla práci

Most

Více než polovina rekvalifikovaných v Mostě v loňském roce získala práci. Nejúspěšnější byli řidiči, svářeči a manikérky a pedikérky. Z 905 lidí, kteří rekvalifikaci zahájili, ji dokončilo 766, tedy asi 86 procent. Vyplývá to z údajů úřadu práce v Mostě.

Článek

Počty úspěšných rekvalifikací v době krize oproti očekávání pracovníků úřadu stoupají. "V době krize bych předpokládal spíše klesající tendenci. Přitom se počty drží, někde dokonce mírně stoupají. V době, kdy práce bylo dostatek, jsme nikdy takový efekt neměli," řekl ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý.

Nová práce do tří měsíců, nejpozději do půl roku

Do tří měsíců od ukončení rekvalifikace získalo práci 58 procent absolventů oborů řidič elektrovozíku, zemních strojů, svářečů, masérů nebo manikérek a pedikérek.

Do půl roku našlo místo 77 procent svářečů a 84 procent těch, kteří v rekvalifikaci získali profesní průkaz řidiče. Do půl roku našla práci také polovina rekvalifikovaných zedníků, 48 procent absolventů kurzů administrativy, logistiky a projektového manažerství a třetina zámečníků.

Velký zájem byl vloni na mosteckém úřadu o kurzy zaměřené na zvýšení počítačové gramotnosti. Absolvovalo je téměř 40 procent uchazečů zařazených na rekvalifikaci. Zaměstnání ale získalo jen 15 procent z nich.

Speciální projekt pro horaly

Speciální rekvalifikační projekt mostecký úřad práce otevřel pro obyvatele horských mikroregionů Mostecka. "Chceme, aby lidé mohli najít práci v horách a nemuseli se kvůli ní stěhovat za prací," popsal ředitel Malý.

Proto vesnice ve spolupráci s úřadem práce vytvářejí pracovní místa v obcích a jejich další obyvatelé odcházejí do podnikatelské sféry, ať už jako zaměstnanci podnikatelů nebo jako samostatní živnostníci.

V loňském roce plynulo na rekvalifikace v Mostě 15,8 miliónu korun, v roce předchozím 11,8 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám