Hlavní obsah

Propagátor deskových her chce otestovat místo vytvořené s podporou fondů EU

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

„Jsem takový pokusný králík,“ říká Zdeněk Lomička, účastník projektu S pomocí za prací. „Napadlo mě, jak využít dotaci na nově vytvořené pracovní místo a tuto novou pozici bych chtěl otestovat sám na sobě. Jde o místo koordinátora aktivit volnočasového centra,“ upřesňuje.

Článek

Nezaměstnaný je teprve krátce, od konce listopadu 2010. Do projektu podporovaného Evropskou unií nastupoval, ještě když byl zaměstnán. „Díky úřednici na úřadu práce v Plzni jsem byl včas informován, že je možné zaevidovat se do projektu i jako zájemce o zaměstnání, nikoli až ve chvíli, kdy v zaměstnání úplně skončím. Tak se mi podařilo nepromeškat svou šanci,“ vysvětluje Lomička.

Ze softwarové firmy do neziskovky

Po studiu informatiky na SŠ krátce studoval Podnikové řízení a management a poté několik let pracoval v softwarových firmách. Před ukončením posledního pracovního poměru začal uvažovat, kam nasměruje svoji další životní dráhu. Protože se dlouhodobě věnoval spolupráci se sdružením Goada, které se zaměřuje na propagaci deskových her, napadlo ho, že by mohl zkusit činnost v neziskové oblasti. „Chtěl bych rozvíjet projekty v tomhle sektoru a pokusit se získat na ně nějaký grant z evropských fondů,“ objasňuje Zdeněk Lomička.

Když se však dotazoval na úřadě práce, jaké jsou možnosti, dozvěděl se, že šance na prosazení deskoherních projektů jsou v EU minimální. Zároveň byl ale informován, že by se mohl zúčastnit projektu S pomocí za prací, v rámci kterého funguje podpora nově vzniklých pracovních míst.

„Tak jsem přišel na myšlenku nechat se zaměstnat na nově vytvořeném pracovním místě, na které může sdružení Goada získat dotaci. Veřejnost už má v povědomí naši činnost, např. festival deskových her Goliáš a David, který se koná již několik let, a Kreativní konkurz na nejlepší deskovou hru, který je zaměřen na podporu českých autorů a na němž spolupracujeme s Českou deskoherní společností,“ popisuje Lomička.

Před novou životní etapou se chce rekvalifikovat

Zaujalo ho také, že v projektu S pomocí za prací může absolvovat i rekvalifikační kurzy, mimo jiné zaměřené i na obory související s tvůrčí prací na počítači – např. tvorbu www stránek, typografii a grafiku.

„To by se mi hodilo, nejraději bych absolvoval oba tyto kurzy. Co se týče mé další profesní dráhy, na jednu stranu si uvědomuji, že si teď dočasně snížím životní úroveň, než se nám podaří můj záměr rozjet tak, aby to fungovalo, ale na druhou stranu, pokud se to podaří, budeme moci realizovat řadu aktivit příjemných a zajímavých pro lidi,“ plánuje Lomička.

Na sobě chce nově vytvořené místo otestovat, a pokud se ukáže, že má pozice smysl, může prý místo koordinátora později obsadit někdo jiný. „Upřímně řečeno, v této chvíli nevím ještě, co od toho přesně čekat, ale když se tato možnost nabízí, proč ji nevyzkoušet. Beru to jako novou etapu svého života. Může se stát, že mě ta práce osloví natolik, že na této pozici setrvám sám, nebo mě někdo časem nahradí, ale už budeme vědět, že je ta pozice životaschopná a má budoucnost,“ uvažuje Lomička.

Deskové hry vytvářel odmalička

A jak se vlastně dostal k deskovým hrám? Už od malička zkoušel vytvářet své vlastní hry, například na motivy knih či příběhů. Později se začal s přáteli věnovat organizaci různých akcí zaměřených zejména na volnočasové a vzdělávací aktivity.

„Vítěznou hru ze zmíněného kreativního konkurzu se každoročně snažíme prosadit a vydat. Zatím se nám to dařilo, v loňském roce se úspěšně realizovala hra Verona a předtím například hra Insula. Jako první ale spatřila světlo světa hra Spino, kterou jsme připravovali ve spolupráci s Plzeňským krajem a Magistrátem města Plzně.

Projekt S pomocí za prací je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR, připravil jej Úřad práce v Plzni a dodavatelem služeb je společnost Grafia, s.r.o.

Bližší informace o všech aktivitách a kontaktní údaje najdete na webových stránkách www.spomocizapraci.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám