Hlavní obsah

Díky aktivní politice zaměstnanosti vzniklo loni na severní Moravě 6500 míst

Právo, Anna Bortlíčková
Ostrava

Úřady práce v Moravskoslezském kraji minulý rok podpořily vznik více pracovních míst než o rok dříve. Měly v rozpočtech o něco více peněz, větší byl i zájem zaměstnavatelů. Nebýt těchto pracovních míst, bylo by v kraji nezaměstnaných asi o šest a půl tisíce více.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z informací, které Právu poskytla mluvčí Úřadu práce (ÚP) v Ostravě Martina Kubínová.

Během minulého roku úřady práce v rámci aktivní politiky zaměstnanosti podpořily vytvoření 6327 pracovních míst, to je o 838 více než v roce 2009. „Poskytnuté příspěvky na pracovní místa jsou závislé na přiděleném rozpočtu úřadu práce. V roce 2010 byl rozpočet proti předešlému roku mírně navýšen, takže mohlo být podpořeno více míst,“ komentovala jeden z hlavních důvodů meziročního nárůstu počtu podpořených míst Kubínová.

Svou roli však sehrál i větší zájem firem či dalších organizací vytvořit s finanční podporou úřadů práce místa pro lidi z řad uchazečů o zaměstnání.

„Zaměstnavatelé si mohli vlivem rostoucí nezaměstnanosti více vybírat mezi uchazeči a zájem o příspěvky tímto rostl,“ řekla. Na konci roku 2010 bylo v kraji registrováno téměř 83 tisíc uchazečů o zaměstnání.

Minulý rok tak z peněz na aktivní politiku zaměstnanosti úřady práce na severu Moravy a ve Slezsku podpořily vytvoření 2369 míst ve veřejně prospěšných pracích, 3383 společensky účelných pracovních míst, samostatnou výdělečnou činnost s příspěvkem úřadů práce zahájilo 477 lidí a dalších pět se zdravotním postižením. S podporou úřadů práce vzniklo rovněž 93 chráněných míst či míst v chráněných dílnách.

Další finanční příspěvky na podporu pracovních míst mohli zaměstnavatelé získat z regionálních individuálních projektů realizovaných Úřadem práce v Ostravě a spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu (ESF). „V minulém roce tak bylo podpořeno dalších 220 pracovních míst,“ sdělila Kubínová.

Velmi výrazně loni, až o 43 % proti roku 2009, narostl počet lidí, které úřady práce vyslaly do rekvalifikačních kurzů hrazených z peněz na aktivní politiku zaměstnanosti, včetně rekvalifikací spolufinancovaných převážně z ESF.

Během minulého roku bylo do rekvalifikací zařazeno 11 130 uchazečů o zaměstnání, o 3357 více než v roce 2009. Na financování rekvalifikací se v roce 2009 začaly čerpat prostředky z ESF, během prvního čtvrtletí vyhlašovaly úřady práce v kraji výběrová řízení na dodavatele rekvalifikačních kurzů, a tak se mohli uchazeči účastnit těchto kurzů s mírným zpožděním, vysvětlila Kubínová s tím, že naplno se tak čerpání finančních prostředků z ESF projevilo v roce 2010.

Další rekvalifikace také probíhají v rámci regionálních individuálních projektů. „V uplynulém roce bylo do těchto kurzů zařazeno dalších 254 uchazečů o zaměstnání,“ doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám