Hlavní obsah

Každý desátý obyvatel EU zůstává bez práce

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 23 miliónů lidí v EU nemá práci. Nezaměstnanost postihuje téměř desetinu (9,6 procenta) obyvatel Unie. Ukazují to údaje evropského statistického úřadu Eurostat za prosinec 2010.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s koncem roku 2009 se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 434 tisíc, přičemž nejvíce lidí – více než čtvrt miliónu – ztratilo práci v zemích, které nepoužívají jednotnou měnu.

Pro státy eurozóny je ale znepokojující, že oproti listopadu 2010 se v nich počet lidí bez práce zvýšil o 73 tisíc, zatímco v Unii jako celku naopak za poslední měsíc roku 2010 zaměstnanost vzrostla, a to o 19 tisíc lidí. Největší pokles nezaměstnanosti zaznamenalo Švédsko, Německo a Finsko. Největší nárůst naopak postihl Litvu, Řecko a Bulharsko.

Nejmenší nezaměstnanost panuje v Nizozemsku (4,3 procenta), nejvyšší je ve Španělsku (20,2 procenta).

Obě země obsazují protikladné konce žebříčku i u nezaměstnanosti mladistvých, byť ta je podstatně vyšší: v Nizozemsku činí 8,2 procenta a ve Španělsku 42,8 procenta.

Nezaměstnanost v Česku je nadále pod unijním průměrem. Podle statistik EU nemělo v prosinci v ČR práci 7,7 procenta lidí, což je ale více než například v sousedním Německu či Rakousku.

Reklama

Výběr článků

Načítám