Hlavní obsah

Nejstarší česká porcelánka končí

Právo, Martin Polák
Horní Slavkov

Nejstarší porcelánka v Čechách Haas & Czjzek v Horním Slavkově na Sokolovsku patrně definitivně zavře své brány. Všech sto deset zaměstnanců už dostalo minulý týden výpověď a dnes si mají jít pro zápočtové listy. Není ani jisté, zda dostanou lednovou výplatu.

Článek

Na vině je podle všeho ekonomická situace firmy, jež je nejhorší za několik posledních let. Podle informací Práva musel porcelán z Horního Slavkova, který směřoval z velké části do Ruska, ustoupit levnějším výrobkům z Číny.

Telefon jednoho z jednatelů společnosti nikdo v pátek nezvedl, stejná byla reakce i na SMS.

„Dozvěděli jsme se to teď v pátek a jsme z toho překvapeni. Sedmdesát procent zaměstnanců je z našeho města,“ řekla Právu starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS) s tím, že radnice nyní bude zvažovat, jak pomoc lidem, kteří přišli nenadále o práci.

Pro sokolovský úřad práce je to rovněž nečekaná zpráva. „Avízo o hromadném propouštění jsme neměli,“ potvrdil v pátek Právu Jaroslav Januš z úřadu práce.

Známá porcelánka s dlouholetou tradicí změnila v roce 2009 majitele. Podle internetového výpisu z Obchodního rejstříku se 100% majitelem stal ruský, tehdy 43letý podnikatel Ruslan Sayfullin z Moskvy.

Společnost na svých internetových stránkách píše, že historie slavkovské porcelánky sahá až do roku 1792, kdy první manufakturu v českých zemích zde založil Johann Georg Paulus.

V Karlovarském kraji je to v krátké době už druhá porcelánka, která se dostala do potíží. Začátkem roku to byl Starorolský porcelán Moritz Zdekauer Karlovy Vary, který je teď v insolvenčním řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám