Hlavní obsah

Studie vyhodnotí nejlepší zaměstnavatele roku 2010/2011

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce ledna mohou zaměstnavatelé podat přihlášku do studie Best Employers 2010/2011. Osmý ročník studie pořádá společnost Aon Hewitt a mohou se do ní přihlásit jak tuzemské, tak zahraniční společnosti, které mají minimálně 50 stálých zaměstnanců a na českém trhu působí nejméně dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnavatelé jsou obvykle hodnoceni ve dvou kategoriích podle počtu zaměstnanců. Do kategorie „Velké společnosti“ spadají firmy, které mají více než 250 zaměstnanců. Kategorie „Malé a střední společnosti“ zahrnuje firmy o 50 až 250 zaměstnancích.

Pro získání relevantních informací potřebných ke konečnému vyhodnocení studie slouží dotazníky průzkumu motivovanosti zaměstnanců. U společností o 50 až 1000 zaměstnanců jsou součástí průzkumu všichni pracovníci. U firem s více než 1000 zaměstnanci je vybrán statisticky vypovídající vzorek, který bude reprezentovat celou zaměstnaneckou populaci ve firmě.

Posuzuje se podle názorů nejvyššího vedení i zaměstnanců

Zaměstnavatelé jsou posuzováni na základě tří aspektů – názorů jejich vlastních zaměstnanců, personálních politik společnosti a pohledu jejich nejvyššího vedení. Klíčovým aspektem pro stanovení pořadí společnosti v žebříčku je tzv. motivovanost zaměstnanců. V loňském roce dosáhla průměrná míra motivovanosti u nejlepších zaměstnavatelů ve studii 69 %, tedy o 17 % více ve srovnání s průměrem v České republice a o 16 % více v porovnání s průměrem středoevropského regionu.

„Každým rokem se zvyšuje zájem zaměstnavatelů, kteří se hlásí do studie Best Employers. Je to pozitivní signál svědčící o vzrůstajícím významu péče o lidské zdroje v České republice, a to jak u českých, tak u zahraničních firem“, uvedl Andrew Krenek ze společnosti Aon Hewitt.

Loni se hodnotilo 50 společností

V minulém roce se do studie „Best Employers“ přihlásilo 58 společností, z nichž 50 splnilo podmínky pro zařazení do žebříčku. Na prvním místě v kategorii „Velké společnosti“ se umístila farmaceutická společnost Pfizer s.r.o. Druhé místo získal specialista v oblasti informačních technologií Microsoft s.r.o., třetí místo dodavatel fotografických služeb CeWe Color a.s., čtvrté místo si odnesla nábytkářská společnost IKEA Česká republika s.r.o. a první pětku uzavřela společnost Tchibo Praha spol. s r.o. dodávající kávu a spotřební zboží.

Vítězem kategorie „Malé a střední společnosti“ se stala společnost Nutricia, a.s., dodavatel speciální výživy; druhým místem byla oceněna společnost Cisco System (Czech Republic) s.r.o. a třetím místem Et netera a.s. Obě dvě působí v oblasti informačních technologií. V první desítce se dále umístily společnosti AQUASOFT spol. s r.o., ORIFLAME CZECH REPUBLIC spol. s r.o., 3M Česko, spol. s r.o., KRKA ČR s.r.o., 2N TELEKOMUNIKACE a.s., Saft Ferak a.s. a Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s.

Studie Best Employers zaujala v posledních deseti letech významné místo na poli péče o zaměstnance po celém světě. Studie se doposud zúčastnilo více než 2500 společností z Evropy, Austrálie, Kanady, Latinské Ameriky a Asie. Takto široká účast nabízí jedinečné srovnání v této oblasti napříč kontinenty.

Studie Best Employers poskytuje díky účasti zemí střední a východní Evropy také zajímavé srovnání nejbližších sousedů České republiky. Loni se průzkumu v tomto regionu zúčastnilo více než 600 společností, které reprezentují názory téměř 120 tisíc zaměstnanců a 3 000 zástupců vrcholového vedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám