Hlavní obsah

Němečtí šéfové smějí nařídit zaměstnankyním barvu podprsenky

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfové firem mohou zaměstnankyním nařídit nosit v práci podprsenky – bílou nebo tělové barvy, aby neprosvítala přes svrchní oblečení. V pracovním sporu, který velmi zaujal veřejnost a německá média ho pojmenovala „podprsenkovou válkou“, tak rozhodl Zemský pracovní soud v Kolíně nad Rýnem ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Článek

„Nařízení nosit podprsenku a mít nehty kratší než půl centimetru nezasahuje do osobních práv,“ stojí v rozsudku sporu, v němž si odboráři z bezpečnostní služby, která na letišti Kolínnad Rýnem/Bonn kontroluje cestující, stěžovali na rigorózní předpisy. Stalo se tak poté, co šéf loni vykázal ze služby ženu v bílém topu a černé podprsence.

Soud dal stěžovatelům částečně za pravdu, protože zaměstnavatel už nemůže zakazovat určité odstíny barev vlasů a laků na nehty.

Paruky a vousy povoleny, stop barvení vlasů

Nově také mohou zaměstnanci nosit paruky, muži si mohou nechat narůst vousy.

„Paruky mohou přispět ke zvýšení sebevědomí mužů trpících vypadáváním vlasů,“ uvádí verdikt, který se vztahuje na všechna pracoviště v Severním Porýní Vestfálsku.

Přísná pravidla platí i v jiných zemích. Zaměstnanci švýcarské banky UBS se musí oblékat tak, aby před klienty působili seriózně. Vedení ústavu loni vydalo pokyny, podle nichž ženy nesmějí nosit červené podprsenky a mužům je zapovězeno barvení vlasů.

Některé britské firmy zase zakazují příliš pronikavé parfémy a zaměstnancům přikazují mýt si vlasy alespoň jednou týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám