Hlavní obsah

Poradna: Mohu dělat na "vedlejšák" totéž, co v hlavním pracovním poměru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek příležitostí zvýšit mimořádnými výkony svůj příjem v mateřské firmě řeší mnoho zaměstnanců nejrůznějšími vedlejšími pracovními poměry. Zaměstnavateli se to ovšem nemusí líbit. Kdy vám může takový "vedlejšák" zatrhnout a jakou formou to může udělat?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Během svého zaměstnání u naší firmy, která se specializuje na poskytování půjček, ještě pracuji na vedlejší úvazek u jiné společnosti, která též poskytuje půjčky. Můj zaměstnavatel se to dověděl a poslal mi upozornění, že pokud s tím nepřestanu, z práce mě vyhodí. Mohu se proti tomuto kroku bránit? V druhé firmě dělám jen na dohodu.

Kdy je práce u jiné společnosti zakázána

Žádný zákon vám v obecné rovině nebrání vykonávat vedle vašeho zaměstnání i jinou výdělečnou činnost. Pokud je ale tato jiná výdělečná činnost shodná s předmětem činnosti vašeho zaměstnavatele, potřebujete k jejímu výkonu jeho předchozí písemný souhlas. Tuto povinnost vám ukládá zákoník práce.

Soudě podle vašeho dotazu, toto pravidlo jste zřejmě porušil, a tak vám zaměstnavatel zaslal upozornění na porušování vašich povinností a pohrozil vám výpovědí.

Omezení výkonu shodné činnosti zaměstnanců existuje zejména proto, aby nedocházelo k zásahům do oprávněných zájmů zaměstnavatele (např. jeho vlastnického práva). Slouží též k zabránění možnému zneužití informací, ke kterým máte přístup během výkonu vašeho zaměstnání. Tímto omezením se předchází konkurování a střetu zájmů mezi zaměstnavatelem a vámi (případně i třetí osobou) během výkonu vašeho zaměstnání, resp. zmíněné jiné výdělečné činnosti.

Co se rozumí předmětem činnosti?

Výkon vaší jiné výdělečné činnosti může zaměstnavatel omezit, pouze pokud je shodná s předmětem jeho činnosti. Nehraje roli, zda tuto jinou výdělečnou činnost vykonáváte na základě pracovní smlouvy, dohod konaných mimo pracovní poměr (tj. dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti), nebo např. na základě živnostenského oprávnění apod. Pokud vykonáváte jinou výdělečnou činnost v pracovněprávním vztahu, nezáleží na druhu vaší práce, ale pouze na tom, zda se shodují předměty činností obou vašich zaměstnavatelů.

Předmět činnosti vašich zaměstnavatelů můžete zjistit např. z obchodního rejstříku. Předměty činností se přitom nemusí krýt v celém rozsahu, stačí, když se shodují některé činnosti.

Vyplývá-li z obchodního rejstříku, že předmětem činnosti vašich zaměstnavatelů je poskytování půjček, prací na základě dohody u druhého zaměstnavatele bez písemného souhlasu vašemu „hlavnímu“ zaměstnavateli konkurujete. Tím porušujete povinnosti, které vám ukládá zákoník práce.

Co hrozí za porušení?

Takovéto porušení může být zaměstnavatelem - v závislosti na splnění dalších podmínek (např. způsob a intenzita porušení konkrétních povinností, důsledky tohoto porušení pro zaměstnavatele, způsobená škoda atd.) - vyhodnoceno i jako „zvlášť hrubé“ a z tohoto důvodu vám může zaměstnavatel dokonce okamžitě zrušit pracovní poměr.

Jelikož vám zaměstnavatel adresoval upozornění na porušení povinností, nechtěl pravděpodobně k tomuto radikálnímu řešení přistoupit. Domníváme se však, že pokud byste v tomto vašem jednání pokračoval, hrozila by vám z jeho strany výpověď, nebo dokonce i zmiňované okamžité zrušení pracovního poměru.

Doporučujeme vám proto ihned výkon konkurenční výdělečné činnosti ukončit. V případě, že potřebujete další příjem, doporučujeme vám najít si výdělečnou činnost, která nebude shodná s předmětem činnosti vašeho „hlavního“ zaměstnavatele. Tam omezován nebudete.

Na dnešní dotaz odpovídala Daša Aradská z advokátní kanceláře  Randl Partners

Reklama

Výběr článků

Načítám