Hlavní obsah

Na úřadech práce je nezvyklý klid, kdo mohl, zaevidoval se před koncem roku

Právo, Anna Bortlíčková

Na úřadech práce se v prvních třech pracovních dnech letošního roku přihlásilo méně lidí než před rokem. Důvodem je větší příliv nových uchazečů do evidence už v prosinci, hlavně poslední týden loňského roku. Novela zákona o zaměstnanosti platná od ledna totiž zpřísňuje podmínky pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti, avšak pro ty, kdo se zaregistrovali na úřadech práce do konce roku 2010, platí pravidla původní.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro nezaměstnané zaevidované od ledna jsou podmínky horší, například si nemohou přivydělat k podpoře, podpora se jim krátí v případě, že sami dali výpověď nebo odešli dohodou. Nově také platí, že nezaměstnanému, který dostal odstupné, se o adekvátní počet měsíců odkládá přiznání podpory.

Na Úřadu práce (ÚP) v Ostravě se podle mluvčí Martiny Kubínové přišlo za první tři dny letošního roku zaevidovat 807 nových uchazečů o zaměstnání, loni ve stejném období jich bylo o 250 více. Proti počátku roku 2009 tedy jde o pokles téměř o čtvrtinu. Ještě výraznější, více než o třetinu, byl pokles v novojičínském okrese.

„Loni se za první tři dny přišlo zaevidovat 791 uchazečů o zaměstnání, letos 514. Nicméně poslední týden minulého roku se zaevidovalo 237 lidí, zatímco v minulých letech v týdnu mezi svátky nepřišel skoro nikdo. Takže v souhrnu se situace jakoby nezměnila, jen nyní se počet nově zaevidovaných rozložil do závěru prosince a začátku ledna. Lze tedy říci, že zhruba třetina zaevidovaných ještě využila možnosti, aby se na ně vztahovaly podmínky právní úpravy platné loni,“ řekl Právu ředitel Úřadu práce v Novém Jičíně Zdislav Zima.

Méně nezaměstnaných než před rokem se přihlásilo do evidence v prvních letošních pracovních dnech také na Úřadu práce v Opavě. „Od pondělí do čtvrtka přišlo o zprostředkování zaměstnání požádat okolo 700 uchazečů, zatímco loni to bylo bezmála 1000 nových uchazečů během prvních čtyř pracovních dnů,“ sdělila Právu vedoucí oddělení analýz a prognóz Úřadu práce v Opavě Ludmila Berková.

Rovněž na bruntálský úřad práce v závěru roku spěchalo více nezaměstnaných. „Někteří ukončovali pracovní poměr dohodou, aby to stihli do konce roku, aby i při odstupném dostali podporu,“ řekl ředitel Úřadu práce v Bruntále Milan Horna. „Přibývání nových uchazečů ale hekticky pokračovalo i začátkem roku,“ doplnil Milan Horna.

Důvodem podle něj je hlavně vysoký počet lidí, kteří ukončili nebo pozastavili samostatnou výdělečnou činnost v odvětví stavebnictví a lesnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám