Hlavní obsah

Inspektorům usnadní práci počítače, které přepisují do textu lidskou řeč

Právo, ťas

Namluvit služební sdělení do diktafonu, ten připojit k počítači, který lidskou řeč převede do textu, a neztrácet zbytečně čas dodatečným přepisem nahrávky – to je cesta k racionalizaci, jíž se po české justici vydala také Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Začátkem listopadu se první skupina 31 inspektorů po úvodním zaškolení zapojila do tříměsíční testovací fáze projektu, který sleduje snížení administrativní náročnosti v řízení a organizaci státní a veřejné správy. Vše umožní smlouva o dodávce hlasové technologie, notebooků a školení inspektorů, kterou ČIŽP uzavřela se společností Newton Technologies, a.s.

Za oficiálním názvem „Zefektivnění činnosti inspektorů České inspekce životního prostředí“ se skrývá u nás co do rozsahu ojedinělý projekt odvážné sázky na nejnovější technologii automatického přepisu řeči pro jeden celý sektor státní správy.

Jde o projekt, který ČIŽP realizuje v rámci operačního programu Evropské unie Lidské zdroje a zaměstnanost. Spoléhá se přitom na softwarový program Newton Dictate, s nímž dodavatel Newton Technologies zvítězil ve výběrovém řízení.

Zprávu stačí namluvit na diktafon nebo do notebooku

Kdo už někdy strávil dlouhé minuty nad zprávou pro nějakou instituci, dobře ví, jak nelehká a problematická je rekonstrukce smysluplného textu z útržkovitých, narychlo psaných poznámek. Dá se proto očekávat, že projekt by mohl nejen zvýšit efektivitu práce inspektorů a zrychlit vzájemnou komunikaci mezi inspektory, pobočkami a centrálou, ale také zatraktivnit tuto důležitou profesi.

Technologie umožní převést nahrávku do textu v běžném textovém editoru. Tento text může být poté archivován spolu s hlasovým záznamem. Práce s texty v elektronické podobě je přitom podstatně rychlejší a snazší než ustavičné přehrávání zvukové stopy. Totéž platí pro jejich vyhledávání v archívu pro potřeby dokladování nebo dalšího zpracování.

Inspektoři ČIŽP budou moci své poznatky z místa šetření namlouvat podle okolností přímo do svých notebooků se softwarem Newton Dictate nebo do diktafonu. V druhém případě je čeká jen o jeden krok víc – přehrát záznam do počítače.

„Pro uživatele to není nic složitého,“ říká ředitel Newton Technologies Petr Herian. „Hlavně je třeba si osvojit plynulé a zřetelné diktování. V tom inspektory ČIŽP vyškolí naši specialisté.“

Systém se v testovací fázi naučí odbornou terminologii

Testovací fáze projektu připraví hlasové technologie k použití v každodenní práci inspektorů ČIŽP. Je příležitostí sesbírat co nejvíc podkladů k vytvoření kompletního speciálního terminologického slovníku pro oblast životního prostředí. Některá odborná slova se systém teprve bude muset „naučit“, aby na něj bylo spolehnutí, až jej ČIŽP bude mít k dispozici pro všechny své inspektory.

Bude-li tříletý projekt  úspěšný, lze předpokládat, že státní a veřejné správě se do rukou dostane účinný nástroj, jak dát konečně vale neustávajícím steskům na přebujelou administrativu. Operační prostor hlasových technologií je už dnes mnohem širší a zdaleka se neomezuje jen na diktování.

Reklama

Výběr článků

Načítám