Hlavní obsah

Nadační fond Dalkia ČR letos přispěl ke vzniku 104 nových pracovních míst

– Ostrava
Právo, Anna Bortlíčková

Vznik více než stovky nových pracovních míst podpořil letos v Moravskoslezském kraji Nadační fond Dalkia ČR. Letošní poslední příspěvky zástupci fondu předali drobným a malým podnikatelům minulý týden. Úřady práce si této aktivity velmi cení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nadační fond založený v roce 2000 společností Dalkia Česká republika podporuje vznik trvalých pracovních příležitostí, především pro dlouhodobě nezaměstnané a obtížně zaměstnatelné občany se zdravotním či tělesným postižením.

Letos v kraji přispěl ke vzniku 104 pracovních míst prostřednictvím 92 projektů celkovou částkou bezmála 6 miliónů korun, od svého založení podpořil v regionu v rámci 617 projektů vznik 1073 míst sumou 48,7 miliónu korun. Vedle finanční podpory však nadační fond živnostníkům poskytuje i poradenství a jinou pomoc v začátcích jejich pracovních aktivit.

„Žadatelům pomáháme už se zpracováním podnikatelského projektu, poskytujeme jim rady při realizaci, například i konzultace, jak nakládat s odpady, ale také jim pomáháme třeba s výběrem nářadí či jiného vybavení, které potřebují pro podnikání,“ řekla Právu ředitelka fondu Helena Gižová.

Každý projekt má svého kmotra

Každý projekt má svého kmotra z řad zaměstnanců společnosti Dalkia. Jak dále uvedla Gižová, tito kmotři by pro začínající živnostníky měli být oporou. „Každého půl roku je navštěvují, aby zjistili, jak se jim daří, jestli nepotřebují s něčím pomoci. Svým kmotrům mohou začínající podnikatelé samozřejmě i sami zavolat, když mají problém, a pak se jim snažíme s tím pomoci. Aktivní projekty sledujeme dva roky,“ doplnila.

„Kmotr se mi věnuje perfektně, byl i u mne v dílně,“ potvrzuje jednadvacetiletý  Jiří Zajíček z Píště na Opavsku, který si po roční evidenci na úřadu práce nyní otevřel živnost v oboru řezbářské a truhlářské výroby.

„Jsem v oboru vyučený a mám i maturitu. Po škole jsem ale nesehnal místo a skončil jsem na úřadu práce. Stále se mi nic nedařilo najít, tak jsem si udělal na úřadu práce kurs základů podnikání,“ svěřil se Právu začínající živnostník.

Živnost pomohly rozjet dotace, přispěl úřad práce i nadační fond

Pro rozjezd živnosti získal dotaci z úřadu práce i příspěvek z Nadačního fondu Dalkia. „Dělám řezbařinu a truhlařinu. Schody, dveře a další vybavení do interiéru, i umělecký nábytek, ale také třeba dřevořezby pro venkovní prostranství. Například jsem dělal tři sochy zvířat pro ostravskou zoo,“ ilustroval.

Úřady práce v kraji s vysokou nezaměstnaností a nedostatkem volných pracovních míst aktivity Nadačního fondu Dalkia oceňují. „Velmi si této aktivity Dalkie cením. Je to dlouhodobá věc, za ta léta přinesla velmi pozitivní výsledky individuální podporou řady začínajících podnikatelů,“ řekl v pátek Právu ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám