Hlavní obsah

Cukrářka Anna Strnadlová nepotřebuje na carving lyže, vystačí s dýněmi a melouny

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Anna Strnadlová, cukrářka z olomouckého hotelu NH Olomouc Congress, zabodovala na světové kulinářské soutěži Expogast – Culinary World Cup 2010. V kategorii „Cold Food Decoration“ získala za svou jemnou a precizní práci zlatou medaili.

Článek

„Carvingu, tj. vyřezávání z ovoce a zeleniny, se věnuji již sedm let a jsem ráda, že jsem mohla předvést, co umím. Pro svůj projekt jsem využila především zeleninu, a to zejména dýně, kedlubny, ředkve, mrkve, kořen taro, batáty a melouny,“ říká Strnadlová. Doba potřebná pro přípravu vítězné dekorace byla zhruba 14 dní.

Kde se uplatní „jídlořezba“

Carving je v České republice čím dál populárnější. Jednotlivé výrobky nacházejí své uplatnění jak na slavnostních tabulích, tak i soukromých akcích. „Umění řezbářů do jídla lze využít i jako praktický dárek třeba k narozeninám. Lze netradičně zaujmout jak tvary, tak i nápisy,“ říká Anna Strnadlová.

Nejčastěji se k vyřezávání využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně či meloun. Při vyřezávání se používá speciální nářadí, ať již to jsou dlátka nebo upravené nožíky.

„Z ovoce a zeleniny při troše cviku dokáže vyřezat každý např. jednoduchý květ či list, ale opravdu dobří gastronomičtí řezbáři jsou schopni vytvořit velmi složitou kompozici či jiný velice náročný trojrozměrný objekt,“ upřesňuje Anna Strnadlová a dodává: „Setkat se můžeme například s vyřezávanými nektarinkami, avokádem, papájou či kořenem taro, ale i jablka mohou působit velmi efektně.“

Chystá se na světovou kuchařskou olympiádu

Anna Strnadlová se dekorativnímu vyřezávání věnuje od roku 2003, kdy se v rámci výuky seznámila s jedním z nejznámějších propagátorů carvingu v Česku, Luďkem Procházkou. Nejčastěji vyřezává květinové kompozice, které jsou určeny pro různé slavnostní příležitosti – od svateb, narozenin, firemních oslav až po velké cateringové akce. Ocenění sbírá i na gastronomických festivalech a výstavách v Čechách i zahraničí. Jedním z dalších cílů, které Anna má, je zabodovat i na světové kuchařské olympiádě IKA ve vyřezávání za dva roky v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám