Hlavní obsah

Životopis musí být psaný jako bestseller, jinak jej manažer ani pořádně nedočte

Právo, Petr Kotek

Zhruba polovina českých manažerů stráví pročtením životopisu uchazeče o práci maximálně 5–10 minut. Když je na první pohled nechytí, ztrácejí zájem. Samozřejmě nejen o další čtení, ale i o kandidáta.

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila společnost Robert Half International. Kromě České republiky se konal v dalších 12 zemích, kde firma specializovaná na vyhledávání a výběr odborníků působí.

„Podle více než třetiny manažerů v ČR zajistí v dnešní době kandidátům úspěch ve výběrovém řízení kromě technických dovedností zejména znalost oboru a schopnost pracovat v týmu,“ doplňuje výsledky průzkumu Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku. „Ve většině případů jsou zapotřebí dvě až tři kola výběrového řízení, než se firma v ČR rozhodne pro vhodného kandidáta,“ dodává.

Němci jsou důkladnější, Španělům stačí týden

V Rakousku a Německu je podle průzkumu týmový duch rozhodující dokonce v polovině případů. V Německu má každé třetí výběrové řízení více než pět kol. Téměř polovina manažerů (44 %) uvádí, že obsazení nové pozice v jejich firmě trvá v průměru 2–3 týdny, podle 28 % potom 4–5 týdnů.

Mnohem rychlejší jsou Španělé: ve třetině případů jim obsazení volného místa netrvá déle než týden.

„Můžeme potvrdit, že v současnosti probíhá výběrové řízení u administrativních a juniorských pozic dva až tři týdny, u specialistů a seniorských pozic bývá výběr vhodného kandidáta časově náročnější, obvykle trvá dva až tři měsíce,“ uvádí Křížek.

Setkává se i s případy, kdy výběrové řízení probíhá déle než šest měsíců. „Bohužel většina uchazečů o zaměstnání není ochotna čekat tak dlouho na jeho výsledek,“ konstatuje.

Ve srovnání s minulým rokem zaznamenává letos třetina manažerů více kandidátů, kteří si před samotným zasláním CV do společnosti ještě ověřují detaily týkající se nabízené pracovní pozice.

Jak probíhal průzkum

Průzkum Workplace Survey 2010 za 2. čtvrtletí letošního roku je mezinárodní průzkum prováděný mezi manažery v oblasti lidských zdrojů a financí ve 13 zemích světa. Pro společnost Robert Half International jej zpracovala nezávislá agentura Heliview Research. Na otázky týkající se pracovního trhu odpovídalo přes 2400 manažerů a manažerek, z toho více než 200 v ČR. Dalšími zeměmi zastoupenými v průzkumu jsou: Rakousko, Belgie, Brazílie, Dubaj, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lucembursko, Španělsko, Švýcarsko a Nizozemsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám