Hlavní obsah

Manažeři neumějí vést, vychovávat a motivovat, říká studie

Právo, ťas

Situaci v řízení podniků zkoumala na skutečně reprezentativním vzorku 109 zemí světa včetně České republiky studie společnosti Boston Consulting Group (BCG). Její závěry jsou přinejmenším znepokojivé. Manažeři nezvládají právě to, co by mělo být jejich doménou: neumějí vést, vychovávat a motivovat zaměstnance.

Článek

Souhrnně se to vše nazývá leadership. V Česku je situace podle ředitele české pobočky Martina Buchara kvůli lokálním podnikům v průměru horší než ve světě.

Mezinárodní korporace působící v ČR přinášejí podle něj do oblasti lidských zdrojů cenné zahraniční zkušenosti a získávají v tomto směru náskok před ostatními. U těchto společností je zřejmé zaměření na rozvoj talentů a výchovu budoucích lídrů. Firmy jako GE Money, Citibank a Procter & Gamble již na českém trhu vychovaly řadu top manažerů, kteří jsou dnes ve vedení významných společností na trhu.

Krize zamíchala kartami

„Některé české firmy ale stále lpí na byrokratickém, formálním způsobu řízení, kde hlavním kritériem je seniorita a plná loajalita nadřízeným,“ upozorňuje Buchar. V celé Evropě se podle něj také v posledních dvou letech snížila angažovanost zaměstnanců a jejich pocit sounáležitosti s firmou. „Myslím, že to souvisí s krizí, propouštěním zaměstnanců a zavíráním provozů,“ poznamenal.

Okolo 56 procent respondentů z řad firemních ředitelů přiznalo v průzkumu citelný nedostatek talentovaných nástupců na vrcholových manažerských pozicích. Pouze třetina firem nabízí rozvojové programy pro talentované zaměstnance.

Úspěšné firmy si vychovávají šéfy samy

„Potřeba tzv. talent managementu je kritická zejména na vedoucích úrovních organizace. Úspěšné společnosti rekrutují 60 procent vrcholného managementu z interních talentových týmů, zatímco v případě málo výkonných společností je to pouhých 13 procent,“ uvedl Buchar. Považuje za alarmující, že ve 44 procentech společností jsou v talentových týmech ženy zastoupeny méně než deseti procenty. Na dvanáct procent společností nemá prý ženy mezi talenty zastoupeny vůbec.

Mezinárodní analytická zpráva BCG je součástí širšího webového průzkumu u 5561 ředitelů lidských zdrojů a ředitelů firemních divizí ze 109 zemí. Odpovědi, které byly shromažďovány od prosince 2009 do března 2010, doplnily osobní rozhovory s více než 150 top manažery většinou z nadnárodních společností. BCG je globální poradenská firma v oblasti managementu a přední světový poradce pro podnikové strategie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám