Hlavní obsah

Podnikatel falšoval pracovní smlouvy a vydělával na postižených "zaměstnancích"

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Devětatřicetiletý podnikatel získal podvodně od úřadů práce v Litoměřicích a v Mostě dohromady 2,5 miliónu korun jako příspěvek na fiktivní zdravotně postižené zaměstnance.

Článek

Detektivové z útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zjistili, že opakovaně falšoval pracovní smlouvy, výkazy i mzdové listy nutné k vyplacení příspěvku. Muž je podezřelý z podvodu, stíhán je na svobodě. Uznáním viny mu hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Obviněný jako jednatel firmy v Bohušovicích nad Ohří zaměstnal v roce 2007 čtyři tělesně postižené, na které pak od litoměřického úřadu práce opakovaně žádal příspěvky.

„Zaměstnání tělesně postižených však bylo účelové, s těmito osobami jednatel pouze uzavřel pracovní smlouvy, ale pro firmu žádnou práci nevykonávaly,“ informoval mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek s tím, že úřad mu vyplatil 466 tisíc korun.

To však bylo podvodníkovi málo. Jako zástupce jiné firmy poté neoprávněně získal více než dva milióny korun na zdravotně postižené zaměstnance také od Úřadu práce v Mostě.

Jako součást podkladových materiálů byly podle Skřepka použity zfalšované pracovní výkazy. Stejným způsobem se podnikatel pokusil získat dalších 290 tisíc korun. A to tak, že vykázal 19 fiktivních zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám