Hlavní obsah

Farářka Petra Šáchová se stala ombudsmankou Prahy 5

Právo, Petr Kotek
Praha

Farářka Československé církve husitské, bývalá modelka Petra Šáchová, šla do nedávných komunálních voleb v Praze 5 s jasnou vizí: stát se ombudsmankou obvodní radnice. Kroužkování jí na kandidátce ČSSD vyneslo nejvíc hlasů a její strana se stala součástí radniční koalice. Může se tak pustit do práce, kterou považuje za své poslání.

Článek

„Ombudsmanku už vlastně dělám 35 let,“ řekla Šáchová před časem Právu v obsáhlém rozhovoru. [celá zpráva] „Přicházejí za mnou lidé se svými problémy, protože nevědí, kam jinam by šli. Jenže já ve své současné pozici duchovního můžu třeba takovou bezradnou babičku potěšit slovem, zatímco by potřebovala praktickou pomoc,“ dodala.

Jaké budou vaše první kroky na radnici?

Nejprve se musím zorientovat, zjistit, co který odbor řeší, seznámit se s každým, kdo má k problémům občanů a jejich právům co říci. Na radnici budu mít svoji kancelář a dny, kdy za mnou může každý přijít. K dispozici bude samozřejmě i mailová adresa a telefon. Jako ombudsmanka se budu zabývat konkrétními případy lidí. Každému mohu doporučit, kam a jakou formou se na úřad obrátit.

Jako modelový příklad jste použila bezradnou babičku. Proč?

Vidím velký dluh v péči o staré lidi. V Praze 5 žije více než 11 000 obyvatel starších 65 let. I to je jeden z podstatných důvodů, proč jsem se jako farářka Československé církve husitské rozhodla vstoupit do ČSSD.

Potřebujeme zařízení typu denního stacionáře pro seniory se zajímavým programem a s občerstvením za režijní cenu několika korun. Chci prosazovat i vznik kulturního, společenského a vzdělávacího centra pro seniory a zároveň se budu snažit podporovat organizace, které s nimi v MČ Praha 5 pracují.

Ve školních jídelnách bych chtěla zavést příspěvky seniorům na obědy. Je potřebná i infolinka sociálních služeb a pomoci seniorům a nejen jim. To si myslím, že je úkolů víc než dost a pokud se mi podaří je realizovat, budu spokojená.

Reklama

Výběr článků

Načítám