Hlavní obsah

Zaměstnanci firmy vzniklé ve stodole na Náchodsku zásobují hřebíky celou Evropu

Velké Poříčí

Společnost Hašpl z Velkého Poříčí na Náchodsku, která patří k největším výrobcům hřebíků v Evropě, letos čeká růst tržeb o 42 procent na rekordních 550 miliónů korun. Produkce by měla vzrůst na více než 25 000 tun hřebíků, většina jde na export. Informoval o tom obchodní ředitel společnosti Karel Langr.

Článek

Loni se podnik potýkal s důsledky krize, která přinesla pokles zakázek, zhoršení platební morálky a výkyvy v cenách surovin. Tržby firmě loni meziročně klesly o 108 miliónů na 387 miliónů korun.

Letošní růst Langr přičítá mírnému oživení průmyslové výroby v Evropě, zdražení suroviny a v převzetí některých zakázek od konkurenčních firem. Přesto si firma nemyslí, že hospodářská recese už skončila. "Například ve stavební výrobě se důsledky krize ještě plně neprojevily," uvedl Langr.

Pro rok 2011 firma plánuje udržení výroby nebo jen mírný růst. V lednu příštího roku však chce koupit nové stroje za 13 miliónů korun.

Firma s asi 180 zaměstnanci zhruba 75 procent produkce hřebíků z oceli, mědi, nerezu či mosazi exportuje prakticky do celé západní Evropy. "Největší odběratele máme v Německu, vyvážíme i do Španělska, Itálie, Francie, Švýcarska, zemí Beneluxu a Skandinávie," uvedl Langr. Podstatnou část produkce tvoří hřebíky k výrobě dřevěných europalet.

Počátky firmy spadají do roku 1991, kdy Václav Hašpl koupil do stodoly rodinného domku v Machově na Náchodsku první stroj na výrobu hřebíků. V roce 1993 se přesunul do větších pronajatých prostor v Hronově a o sedm let později koupil výrobní areál ve Velkém Poříčí. V roce 2003 zahájil výrobu v dalším provozu v Hronově.

V roce 2005 si stále rostoucí produkce a narůstající export vyžádaly transformaci podniku z fyzické osoby na akciovou společnost. Nyní je vlastníky společnosti se základním kapitálem 50 miliónů korun šest fyzických osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám