Hlavní obsah

Americký výrobce mikroskopů rozšiřuje v Brně výrobu, přesouvá ji z Nizozemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Americký výrobce mikroskopů FEI Company rozšiřuje v Brně svou výrobu. Do nové budovy investovala firma kolem 25 miliónů korun (1,5 miliónu dolarů). Zhruba třetinu této sumy firma získala z evropských strukturálních fondů. Do Brna přesouvá výrobu řady mikroskopů z nizozemského Eindhovenu. Zástupci firmy to dnes řekli novinářům.

Článek

Přesunutí výroby z Eindhovenu do Brna představuje přibližně jednu miliardu korun ročního obratu firmy, tedy zhruba deset procent ročního globálního obratu celé společnosti.

"Brněnský závod se tímto krokem stal nejvýkonnější jednotkou celé společnosti. Díky tomu, a také v souvislosti s plánovaným dalším rozvojem FEI, přestaly kapacity brněnského závodu dostačovat," uvedl k investici do rozšíření závodu viceprezident výroby FEI Jiří Očadlík.

Firma od letošního jara začala nabírat nové zaměstnance. Jejich počet už zvýšila o 60 a nábor nových zaměstnanců bude pokračovat.

Projekt nové budovy se připravoval dva roky, realizace pak včetně tendrů trvala přibližně šest měsíců. "Budovu jsme koncipovali tak, aby odpovídala potřebám dalšího rozvoje pro výzkum a vývoj v Brně a naplňovala své inovativní poslání výjimečným kreativním designem," uvedl Očadlík.

FEI je jedním z hlavních světových výrobců vědeckých přístrojů. Na trh dodává elektronové a iontově-optické mikroskopy a nástroje pro aplikace pracujících v nanorozměrech, využívaných v průmyslovém a vědeckém výzkumu materiálů, biotechnologiích, vývoji polovodičů, průmyslu uchovávání dat, výzkumu přírodních zdrojů a v dalších oborech. V roce 2009 dosáhl obrat společnosti FEI 577 milionů dolarů. Společnost ve světě zaměstnává přibližně 1780 lidí a má obchodní a servisní pobočky ve více než 50 zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám