Hlavní obsah

Vláda: takzvané pásmové odměňování se má týkat všech kromě učitelů

Pásmové odměňování, tedy možnost stanovit tarifní plat bez ohledu na počet odpracovaných let, se má týkat všech zaměstnanců ve státní a veřejné správě s výjimkou pedagogů. Počítá s tím návrh novely nařízení vlády, které je zveřejněno na portálu vlády.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh také upravuje podmínky, za kterých bude možné ve státní správě zavést smluvní platy. Budou je moci dostat zaměstnanci zařazení do 13. a vyšší platové třídy. "Možnost sjednat smluvní plat se připouští pouze pro nejvýše zařazené práce v jednotlivých oblastech veřejných služeb a správy, např. v ústředních správních úřadech, ve zdravotnictví (lékaři), ve vědě a výzkumu, u špičkových činností ve školství nebo u tajemníků statutárních měst," píše v důvodové zprávě ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které návrh nařízení připravilo.

Nařízení, které má novelizovat stávající legislativní úpravu, kromě toho ruší dosavadní podmínky pro pásmové odměňování. Tedy například to, že podmínky pro pásmové odměňování se musí upravit v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpisem.

Kvůli výše zmíněným návrhům, které vycházejí z novely zákoníku práce schválené v Poslanecké sněmovně, se přitom chystají 8. prosince odbory stávkovat.

Dvě samostatné tarifní tabulky pro pedagogy

Návrh nařízení vlády počítá i s dalšími změnami. Kromě jiného zavádí dvě samostatné tarifní tabulky pro pedagogy. Tabulky jsou koncipovány pro 16 platových tříd a pět platových stupňů. Tabulky pro nepedagogické zaměstnance ve státní a veřejné správě mají tarify stanovené ve 12 stupních. Od původního návrhu ministerstva školství se přitom návrh nařízení vlády drobně odlišuje v tom, že jsou v některých platových třídách tarifní platy o něco vyšší.

Tabulky pro pedagogické pracovníky se od sebe liší v tom, že jedna z nich bude určena pedagogům, kteří nemají odpovídající kvalifikaci. Rozdíly v tarifní mzdě přitom mohou v jednotlivých třídách a stupních být i v řádu tisíců. Například u učitelů do 12 let praxe zařazených v deváté platové třídě rozdíl činí 5100 korun.

"Zavedení dvou diferencovaných stupnic platových tarifů pro pedagogické pracovníky nepochybně přinese problémy při jednoznačném určení platových práv pedagogických pracovníků na školách s menším počtem tříd, kde je běžnou praxí, že pedagogové vedle předmětů, pro které plní odbornou kvalifikaci pedagogických pracovníků, vyučují ještě další předměty, pro které odbornou kvalifikaci nezískali," přiznává v důvodové zprávě MPSV. Přitom na uvedených školách není podle MPSV reálně možné, vzhledem k malému počtu žáků, a tím i malému počtu pedagogů, zajišťovat výuku v celém rozsahu aprobovanými pedagogy.

Návrh také mění podmínky pro odměňování zaměstnanců na pozicích, na které nemají potřebnou kvalifikaci, ale zaměstnavatel nemůže najít vhodného zaměstnance. Nově bude moci zaměstnanec na tomto místě a ve vyšší platové třídě, setrvat neomezenou dobu, pokud podle návrhu prokázal schopnost k výkonu požadované práce. V současnosti je toto období omezeno na čtyři roky

Reklama

Výběr článků

Načítám