Hlavní obsah

Poradna: Malá dcerka je často nemocná, musí mne s ní firma pouštět k lékaři?

Přichází období viróz a nemocí z nachlazení. Jedním z míst, kde se to každoročně projevuje nejvíc, jsou předškolní zařízení. Děti s prvními příznaky onemocnění do nich už ráno přivádějí rodiče, na dalších malých pacientech se nástup choroby projeví během dne. Maminka nebo tatínek se o ně nakonec stejně musejí postarat. Jak to ale řešit v zaměstnání?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Mám čtyřletou dceru ve školce a je často nemocná – hlavně na podzim a na začátku zimy. Už se několikrát stalo, že mi volali ze školky do práce, abych si pro ni přijela, že má horečku. Musím pak s ní k doktorovi, ale vždycky se snažím, aby mi pak pomohly babičky, a v práci jsem dlouho nechyběla. Ačkoliv mne vždy z práce pustili, můj šéf se na mě děsně mračí a bojím se, že mne s dcerou k doktorovi přestane pouštět. Mám vůbec na to nějaký nárok? A když půjdu s dcerou k lékaři, mám požádat lékaře o nějaké potvrzení? Je na to nějaký formulář?

Doprovod dítěte k lékaři je jednou z "jiných důležitých osobních překážek v práci na straně zaměstnance". Druhy těchto překážek naleznete v nařízení vlády č. 590/2006 Sb. („nařízení“), jedná se o celou řadu událostí, které zasahují do života zaměstnance - například o jeho svatbu či svatbu jeho rodinných příslušníků, úmrtí, přerušení dopravního provozu nebo narození dítěte.

Kdy a koho může zaměstnanec doprovázet?

Podle tohoto nařízení vám zaměstnavatel musí poskytnout pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka (tedy i vaší dcery) do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu i k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení. Nařízení upravuje i zvláštní případy poskytnutí pracovního volna, které se týkají doprovodu zdravotně postiženého dítěte a doprovodu dítěte do školského poradenského zařízení.

Toto pracovní volno k doprovodu se poskytuje vždy jen jednomu z rodinných příslušníků, u dítěte obvykle matce nebo otci, ale dítě může doprovodit například i babička, která by pak měla rovněž nárok na uvolnění z práce.

Základní podmínky pro poskytnutí tohoto pracovního volna

Základní podmínky pro poskytnutí tohoto pracovního volna jsou dvě. Jednak musí být doprovod nezbytný - to bude sporné zejména u dospělých rodinných příslušníků a starších dětí, u vaší dcery v předškolním věku však o nezbytnosti není pochyb.

Dále nesmí být možno návštěvu lékaře vykonat mimo pracovní dobu doprovázejícího zaměstnance - to se bude týkat zejména předem plánovaných vyšetření, která by měl zaměstnanec pokud možno naplánovat mimo svou pracovní dobu, nebo neakutních záležitostí (v případě náhlé horečky/onemocnění vaší dcery je tato podmínka splněna).

Jaký je rozsah poskytovaného pracovního volna?

Rozsah volna je stanoven na nezbytně nutnou dobu, ve vašem případě se tedy bude jednat o cestu z práce do školky, cestu s dítětem ze školky k lékaři, dobu strávenou u lékaře, cestu s dítětem od lékaře domů a cestu z domova zpět do práce. Maximální doba pracovního volna pro tento účel je stanovena na jeden den.

Za celou dobu, kterou strávíte doprovodem svého dítěte k lékaři, máte od svého zaměstnavatele nárok na náhradu mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku. To samé platí i v případě, že byste k lékaři musela nezbytně doprovodit svého manžela, druha, rodiče či prarodiče nebo rodiče či prarodiče vašeho manžela.

Pokud byste však doprovázela jiného rodinného příslušníka, například svého sourozence, zaměstnavatel by vám sice musel poskytnout pracovní volno, náhradu mzdy však již ne; stejné podmínky by platily i pro babičku, pokud by vaše dítě k lékaři doprovázela ona.

Pozor: na náhradu mzdy při doprovodu dítěte k lékaři nemá zaměstnanec nárok tehdy, pokud za daný den pobírá ošetřovné od správy sociálního zabezpečení.

Jak doprovod prokázat

Překážku v práci je zaměstnanec vždy povinen svému zaměstnavateli prokázat. Způsob prokázání není v zákoně stanoven, často ho však upravují vnitřní předpisy zaměstnavatele, doporučujeme proto podívat se i do nich.

Zaměstnanec by tedy měl skutečně požádat lékaře o potvrzení, že k němu dítě doprovodil, a toto potvrzení předložit svému zaměstnavateli. Obecně žádný předepsaný formulář pro doprovod dítěte k lékaři neexistuje. Někteří lékaři však mají pro tyto účely připraveny svoje formuláře.

Pokud již víte, že váš lékař žádné takové formuláře nemá a s vystavováním potvrzení má problémy, můžete si připravit vlastní jednoduché potvrzení s potřebnými údaji a lékař vám je jen podepíše a orazítkuje. Pokud by vám lékař potvrzení i tak odmítal vydat, upozorněte jej, že zákoník práce (§ 206 odst. 2) výslovně upravuje povinnost poskytnout vám potřebnou součinnost, tedy požadované potvrzení vydat.

Doporučení na závěr

Vzhledem k tomu, že váš zaměstnavatel doposud všechny své povinnosti dodržoval, předpokládáme, že si je výše uvedené právní úpravy vědom. Něco jiného je, že se vaše časté odchody s dcerou k lékaři nelíbí vašemu nadřízenému – mračí se na vás. Ačkoliv by měl být v ideálním světě chápající a usmívat se, musíte se uvědomit, že vaším náhlým odchodem mu vznikají provozní problémy, které musí rychle řešit a zajistit tak provoz zaměstnavatele. Domníváme se proto, že se spíše jedná o nedorozumění a váš nadřízený se pouze pod tíhou své odpovědnosti nechová přívětivě, jak byste si v takovéto situaci představovala. Doporučujeme vám si o tom s vaším nadřízeným popovídat v době, kdy nebude mít stres, a vše si v klidu vysvětlit.

Na dnešní dotaz odpovídaly Nataša Randlová a Barbora Suchá z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Výběr článků

Načítám